Iznad Međimurja čak 355 “zvijezda padalica” u prosincu, Djed Božićnjak ostao neuhvaćen

Iznad Međimurja čak 355 “zvijezda padalica” u prosincu, Djed Božićnjak ostao neuhvaćen

 Iako je snježnih padalina ovih blagdana nedostajalo, nebo iznad Međimurja nije bilo prazno. Naša specijalizirana kamera u sklopu Globalne meteorske mreže svake noći s krova TICM-a snima nebo iznad Međimurja i bilježi sva događanja te (osim gustog zračnog prometa i sve većeg svjetlosnog zagađenja) snima i detektira padaline iz svemira. Nebo se snima kako bi se u slučaju pada nekog većeg metorita preklopom vidnih polja kamera postavljenih u Hrvatskoj i Europi precizno moglo detektirati mjesto pada, a samim time i lakše pronašlo gosta iz svemira.

Kamera je tako tijekom prosinca (do 27. 12. ) zabilježila čak 355 metora iz meteorskog roja Geminidi, ponajviše (255 meteora) u noći s 12. na 13. prosinca, te (94 meteora) u noći s 25. na 26. prosinac.

Nažalost, riječ je bila o malim česticama koje se ulaskom u atmosferu ioniziraju, što ostavlja lijep vizualan trag “zvijezde padalice” ali se uglavnom sva materija istopi zbog topline te fragmenti ne padnu na zemlju. Spomenuti meteorski pljusak Geminida dolazi iz zvježđa Blizanaca (Gemini) za razliku od ljetnih Perzoida ili Suza svetog Lovre koji dolaze iz zvježđa Perzeja, a zbog svoje pojavnosti u prosincu kada je hladno Geminidi nisu toliko atraktivni za promatranje na otvorenom.

Putanju saonica Djeda Božićnjaka (još) nismo zabilježili, sumnjamo da nam se i ove godine prišuljao s područja van vidnog polja kamere.