Projekti

Astronomsko društvo VEGA provodi brojne projekte i programe s ciljem popularizacije znanosti i STEM-a, a svi zainteresirani mogu nam se u tome i pridružiti! Stručno znanje nije preduvjet jer o svemiru možemo učiti i zajedno, a oni koji nas žele posjetiti ili se pak učlaniti u udrugu kako bi doprinijeli radom, slobodno se mogu javiti na navedene kontakte. Uz edukaciju i znanstveni rad, pažnju posvećujemo i astrofotografiji, a pojedine radove možete vidjeti u galeriji fotografija.

Naši projekti:

Čakovečka zvjezdarnica

Astronomsko društvo Vega upravlja čakovečkom zvjezdarnicom smještenom u prigradskom naselju Savska Ves. Zvjezdarnica nema stalno radno vrijeme već se koristi prema potrebi ili povodom pojedinih manifestacija, a uz mještane Savske Vesi i Čakovca, kroz teleskop često zavire školarci i članovi udruga za djecu i mlade. Najave aktivnosti u zvjezdarnici možete pratiti na našim društvenim mrežama, a za grupne posjete nas možete kontaktirati.

 

Sunce – naša zvijezda

Projekt “Sunce – naša zvijezda” najdugovječniji je projekt astronomskog društva Vega koji se periodički provodi od 2015.godine, iako su pojedina predavanja održana već 2012. godine. U sklopu projekta organiziraju se radionice, edukativna predavanja i promatranja noćnog neba astronomskim instrumentima. AD VEGA projekt provodi na području grada Čakovca, a s ciljem povećanja zanimanja za astronomiju na području grada.

 

Hrvatska meteorska mreža

Udruga je uključena u rad Hrvatske meteorske mreže (HMM), organizacije koja upravlja radom 40-ak kamera za praćenje neba postavljenih diljem Hrvatske. Sam projekt započeo je 2007. godine kao zajednički projekt Astronomskog društva Istra iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, a kamerama postavljenim diljem Hrvatske omogućuje se višestruki preklop vidnih polja kamera čime se dobiva vrlo precizna analiza putanja meteora, a samim time otvara mogućnost izračuna mogućih mjesta pada meteorita. Kamera je postavljena na zgradi 1 Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a TICM je udruzi ustupio i mjesto u server sobi gdje je smješteno računalo koje pokreće kameru. Montažu kamere obavio je Miroslav Smolić uz pomoć poduzeća FranzNET inkubiranog u TICM-u.

 

Škola astronomije

Projekt “Škola astronomije” pokrenut je 2022. godine uz pomoć Općine Vratišinec kao pilot projekt u OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec, da bi se 2023. u različitim opsezima počeo provoditi u suradnji s više Općina u više škola na području Međimurske županije. Učenici kroz projekt savladavaju osnove rada s teleskopom te dobivaju osnovna astronomska znanja. Ovim projektom AD Vega nastoji popularizirati astronomiju kod školaraca a dugoročni cilj projekta je potaknuti škole na osnivanje astronomskih grupa te školarce za sudjelovanje na astronomskim natjecanjima.

 

Erasmus + projekt “Astronomija u vrtiću”

Na poziv DV Cvrčak PO STONOGA Novo Selo Rok, Astronomsko društvo Vega se uključilo u suradnju na projektu “Astronomija u vrtiću”. Riječ je o projektu nastalom kao plod dugogodišnje suradnje i razmjene iskustava na polju odgoja i obrazovanja djece između vrtića Turnišće iz Slovenije i DV Cvrčak. Nosioc projekta je DV Turnišće, vrtić Stonoga je partner na projektu, a AD VEGA kao suradnik održava predavanja te ostale aktivnosti u vrtiću.

 

Projekt ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju

Cilj projekta “ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju” bilo je unaprjeđivanje kapacitete udruga u Međimurskoj županiji za provedbu programa za popularizaciju STEM-a. Jačanjem kapaciteta kroz nova znanja i dobre prakse u Europi te suradnjom udruga sa znanstvenom i visokoobrazovnom zajednicom u regiji te relevantnim dionicima, interdisciplinarno i na inovativan način se unaprjeđivala popularizacija STEM-a prema krajnjim korisnicima: djeci, mladima i široj populaciji u Međimurju. Projekt je trajao 24 mjeseca, nositelj je bila udruga Mladi informatičari Strahoninca a uz Astronomsko društvo VEGA partneri na projektu su bili Međimurski informatički klub, Radio klub Međimurje Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.226.017,52 kn a financiran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda (85%) te državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Projekt je završen 2022. godine, a više o projektu možete saznati na iteo.udruga-mis.hr. Kao nastavak projekta planirano je osnivanje ITEO znanstvenog centra pa se osmišljavaju nove projektne aktivnosti u čemu sudjeluju i članovi naše udruge.