J E S E N

J E S E N

U V O D

Od ove objave više neće biti rubrike “nebo u…” kao što ste navikli već će se prikaz nebeskih objekata i pojava objavljivati za razdoblje od tri mjeseca, točnije, po godišnjim dobima. Tako će prva objava biti za razdoblje od jesenske ravnodnevnice (prvog dana jeseni) pa do zimskog suncostaja (prvog dana zime),odnosno 23.09.-21.12.

Linkovi koji će biti dati u rubrici za kartu neba , komete, ili pak druge pojave su uvjek aktualni, odn. kad kliknete na njih uvjek ćete dobiti točan i aktualni prikaz situacije bez obzira koji je dan u godini.Ovdje napomenimo da se za kartu neba ili komete prikaz daje za grad Čakovec ali se podaci  mogu uzeti  kao točni sa puno šireg područja-naprimjer Varaždin, Koprivnica, Bjelovar ili  Zagreb, a uz vrlo mala odstupanja i šire.

JESEN nastupa 23.09 u 09:05 h, dan i noć jednako su duge,a astronomski sumrak počinje u 20:30 ,a završava u 05:00h.

Sredinom razdoblja sumrak nastupa već oko 19:00, a pred početak zime astronoski mrak počinje već u 18 sati. Vidimo da je ovo odlično razdoblje za promatranje neba jer  rano nastupa mrak i možemo promatrati nebo  navečer,međutim velike probleme će nam predstavljati javna rasvjeta,a ono najtužnije je da je to razdoblje kad počinju česte naoblake i magla!!! : (

M J E S E C  je u fazi mlađaka 27.09 , 26.10., 25.11., a u fazi uštapa(pun mjesec) 12.10. , 10.11. , 10.12.

P L A N E T I

JUPITER početkom jeseni izlazi malo prije 20:00 h , a zalazi ujutro kad je već dan. U prosincu izlazi oko 16 sati popodne,a zalazi oko 4 ujutro.Drugim riječima Jupiter je u idealnom položaju za promatranja i vidljiv je cijele noći. Trenutno je najsjajniji objekat na nebu (osim mjeseca) pa ga nije teško pronaći. Trenutno se giba retrogradno i nalazi se u zviježđu ovan.

MARS izlazi 30.09. u 1:30 iza ponoći, i polako se vraća na naše noćno nebo ,pa tako 1 123. izlazi već iza 23:00 h pa i njega možemo promatrati,ali tek nakon ponoći,najbolje prema jutru! Trenutno je u blizancima,i nalazi se malko ispod poznatih zvjezda Kastor i Polux.

MERKUR I VENERA nisu pogodne za promatranja iako Veneru možemo potražiti nakon zalaska Sunca,a prije sumraka nisko na zapadu!

SATURN nije u povoljnom položaju za promatranje,ali se i on polako vraća na nebo, pa ga tako možemo krajem studenog i početkom prosinca pronaći na istočnom nebu jer izlazi prije 4 ujutro, pa svaki dan malo ranije…Nalazi se u zvježđu djevica.

V A Ž N O  V A Ž N O

Za točan položaj planeta,Sunca i Mjeseca u bilo koje vrijeme  kliknite na link za kartu neba!

Ispod karte mjenjate parametre po želji!!

KARTA NEBA

 

METEORSKI ROJEVI ima ih nekoliko kroz jesensko razdoblje

Mnogi su atraktivni ,naročito leonidi i geminidi, i više od poznatih perzeida, ali je vrijeme hladno pa promatranje nije baš ugodno…

Krenimo redom:

21.10 ORIONIDI-  ZHR=20

02.11. JUŽNI TAJRIDI- ZHR=10

12.11. SJEVERNI TAJRIDI -ZHR=15

18.11. LEONIDI – ZHR =15

14.12. GEMINIDI -ZHR=120

23.12. URSIDI -ZHR=10

ZHR-Zenithal Hourly Rate-prosječni broj meteora vidljiv u sat vremena kad je radijant u zenitu,a atmosfera idealna,do magnitude 6.

link o meteorskim rojevima

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Dati  ćemo prikaz i za neke komete sjajnije od magnitude 12 što znaći da su svi vidljivi malo jačim teleskopima , a oni ispod 8 i dalekozorima,dok oni ispod 5 i golim okom!

Comet C/2010 X1 Elenin

Comet 45P Honda-Mrkos-Pajdusakova

Comet P/2007 R5 SOHO

Comet C/2009 P1 Garradd