Vidljivo golim okom – Astronomske najave za siječanj!

Vidljivo golim okom – Astronomske najave za siječanj!

Dragi prijatelji astronomije, na naše stranice vraćamo uvijek rado čitane najave posvećene astronomskim pojavama i objektima koji su osim teleskopom vidljivi golim okom ili dalekozorom pa u njima mogu svi uživati! Astronomske najave ćemo objavljivati periodički, a na vama je samo da uprete pogled u nebo!

Za početak, donosimo vam najave za siječanj:

ASTRONOMSKI SUMRAK sredinom mjeseca počinje u 18:30 sati, a završava malo prije 6:00 sati ujutro.
MJESEC je u fazi punog mjeseca 7. siječnja, a u fazi mlađaka 21. siječnja.
VENERA, poznatija kao zvijezda Danica, nije vidljiva u ovom periodu jer svoju maksimalnu visinu doseže tijekom dana.
MARS izlazi oko 13:30 sati, a zalazi u 05:30 sati te je vidljiv većim djelom noći. U sumrak je vidljiv na visini od oko 28 stupnjeva istočno. Treba potražiti malu narančasto-crvenu zvjezdicu nad istočnim horizontom! Najvišu točku doseže oko 21:30 sati kad je blizu 70 stupnjeva visine na jugu.
JUPITER se još može vidjeti u večernjim satima. Pojavljuje se prvi i to već u sumrak nakon zalaska sunca, dok nebo još ima plavu boju. Nalazi se u smjeru jugozapada. Početkom siječnja zalazi oko 23 sata.
SATURN se može još vidjeti početkom večeri na sjeverozapadnom horizontu ali nije pogodan za promatranje jer zalazi već prije 20 sati.
Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazviježđa u bilo koje vrijeme iznad Međimurja možete pogledate na kartu neba koja se nalazi na našoj web stranici u rubrici “Naše nebo”

S novom godinom za vas smo pripremili i novu “rubriku” posvećenu objektima dubokog svemira (tzv. deep sky objects) s osvrtom na one koji su vidljivi u navedenom razdoblju s dalekozorom ili teleskopom (a neki se mogu uočiti i golim okom). Kako bi vam olakšali, za pojedine objekte ćemo priložiti fotografiju ili kartu i njegov položaj na karti.

Počet ćemo s najpoznatijim, a to je Andromedina galaksija (M31). Nama najbliža galaksija udaljena je 2 200 000 svjetlostnih godina. Slična je našoj galaksiji, a u tamnim, vedrim noćima može se uočiti i golim okom. Lijepo se vidi već i dalekozorom s povećanjem od 7×50.

U blizini Andromede između Kasiopeje i glave Perzeja nalaze se otvoreni skupovi zvijezda NGC 869 i 884.
U zviježđu Bika nalaze se dva vrlo poznata objekta. To su skupovi zvijezda, Hijade, veliki otvoreni skup zvijezda čije  glavne zvijezde tvore oblik slova V i raznih su boja, te Plejade ili kako se u hrvatskoj nazivaju Vlašići (Subaru, seven sisters) oznake M45. Oba objekta vidljiva su golim okom, a Plejade podsjećaju oblikom na velika kola i posebno dobro izgledaju u dalekozoru.
Tu je i Sirius, najsjajnija zvijezda sjevernog neba, pa je nije problem naći u zviježđu Veliki pas (Canis major) ispod zviježđa Orion. Malo ispod Siriusa nalazi se i otvoreni skup zvijezda M41.

I na kraju, najpoznatiji objekt, velika Orionova maglica M42, vidi se golim okom ispod tri zvijezde Orionovog pojasa (hrvatskog naziv – Kosci)

Od ostalih događaja spomenimo još konjunkciju Jupitera i Mjeseca, 26.siječnja kada će se ova dva nebeska tijela približiti na dva stupnja jedan od drugoga, pa zajedno mogu stati u vidno polje dalekozora. Sve će biti vidljivo rano navečer jer već zalaze iza 21 sat.

Također spomenimo meteorski roj Quadranidi čiji je maksimum predviđen za 4. siječnja 2023. To je roj s velikom satnom frekvencijom od čak ZHR= 120, radijant je u sazviježđu Volar, međutim često su slabog sjaja, pa nisu toliko atraktivni. Ukoliko ih propustite, možete ih potražiti na snimkama naše meteorske kamere koja snima nebo iznad Međimurja u sklopu Globalne meteorske mreže, a sve zabilježeno nalazi se također u rubrici “Naše nebo”

Pripremio i piše: Miroslav Smolić