NEBO U KOLOVOZU

NEBO U KOLOVOZU

Kolovoz je ljetni mjesec kad su noći tople i ugodne za promatranje, a već su i osjetno duže, pa tako sredinom mjeseca astronomski sumrak imamo već u 22:00 h i traje do 4 ujutro!

MJESEC je u fazi mlađaka 29.08., a u fazi uštapa (puni mjesec) 13.08.

JUPITER početkom mjeseca izlazi iza 23:30 h, a krajem kolovoza već u 22:00 h, pa iako će najljepši za promatranje biti krajem listopada i početkom studenog, već ga možemo fino promatrati kad se digne dovoljno iznad horizonta.

SATURN baš suprotno od Jupitera već rano zalazi, malo iza 22h, pa polako nestaje sa noćnog neba i nemožemo ga promatrati.

MARS se vraća na naše noćno nebo, istina polako ali sigurno. Treba reći da će Mars biti u najpogodnijem položaju tek iduće godine. Međutim možemo ga promatrati već sad ali jako rano ujutro, jer izlazi početkom mjeseca oko 2:20h, a krajem oko 1h ujutro. Treba potražit malu naranđasto crvenu zvjezdicu nad istočnim horizontom!

VENERU možemo ugledati nisko nad zapadom tik između zalaska sunca i astronomskog sumraka jer zalazi već oko 20:00 h!

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Za one koji imaju teleskope, recimo da mogu potražit komet c/2009 p1 Garradd, magnituda mu je 8.9 (dakle potupno nevidljiv golim okom). Nalazi se ispod zvježđa Labuda, pa je pogodan za promatranje. Za detalje klikni ovdje

Naravno da nećemo zaboraviti spomenuti meteorski roj PERZEIDI (suze sv. Lovre) koji će biti u fazi najveće aktivnosti 13.08. ujutro, međutim upravo istu noć je Mjesec u fazi uštapa, pa će nam njegovo blještavilo uvelike onemogućiti promatranje zvjezda padalica. Eventualno se može dogoditi da vidimo poneki jako sjajni meteor, koji su u perzeidima ipak rijetkost.

Za kraj vam predlažemo da ako imate bilo kakav dalekozor, binokular-npr 10×50, da potražite na ljetnom nebu Andromedinu galaksiju-M31, najdalji objekat u svemiru vidljiv golim okom!

Riječ je o našem “susjedu”-galaksiji udaljenoj oko 2 milijuna svjetlosnih godina, vrlo sličnoj našem mliječnom putu.

Prvo potražite na nebu sazvježđe Kasiopeja-lako se pronalazi-ima oblik slova W ili naopačke okrenutog slova M. Zatim se poslužite trima zvjezdama (označeno na slici) kao strelicom i u tom smjeru spustite pogled dalekozorom za tri vidna polja i eto, ugledate veliku andromedinu maglicu-odnosno jedan novi svijet sa miljardama zvijezda, a možda  čak i drugim civilizacijama!

 

 

Krugovi označavaju otprilike vidno polje dalekozora 10×50.

Neće vam biti problem pronaći Andromedu jer je riječ o velikom objektu koji ispuni skoro cijelo vidno polje dalekozora, a ono što možete očekivati izgleda otprilike kao na slici: