Nebo u kolovozu – Gdje i kako promatrati meteorsku kišu Perzeida?

Nebo u kolovozu – Gdje i kako promatrati meteorsku kišu Perzeida?

U kolovozu su noći tople i ugodne za promatranje noćnog neba (izuzev kišnih perioda), a što smo bliže zimi traju i duže.  Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje već u 22:00h i traje do 4h ujutro što je podosta vremena za promatranje noćnog neba!

Ono zasigurno najzanimljivije na nebu biti će meteorski roj PERZEIDI (suze sv. Lovre) koji će biti u fazi najveće aktivnosti 13.08. ujutro. Pri tome je Mjesec tri dana prije mlađaka pa nam njegova svjetlost neće smetati u promatranju. Na našim Facebook stranicama pratite obavijesti, pa ako će biti lijepo vrijeme organizirat ćemo njihovo promatranje. Meteori Perzeida se vide kad god je radijantna točka kiše – u zviježđu Perzej – iznad horizonta, pri čemu će se broj vidljivih meteora povećavati što je radijantna točka na nebu viša.
Iz Međimurja je točka radijanta cirkumpolarna, što znači da je uvijek iznad horizonta i pljusak će biti aktivan cijelu noć.

Točka radijanta kulminira (najviša je na nebu) nakon zore – oko 07:00h– pa će pljusak vjerojatno dati najbolje prikaze malo prije zore, kada je njegova točka radijanta najviša.

MJESEC je u fazi mlađaka 16.08. a puni čak dva puta, 1.08. i 31.08. – pojavu drugog punog mjeseca tijekom jednog kalendarskog  nazivamo “blue moon” odnosno plavi mjesec.
MERKUR, VENERA I MARS trenutačno nisu u pozicijama za promatranje
JUPITER izlazi iza Sunca pa je iz Međimurja vidljiv na nebu u zoru, izlazi u 23:02(CEST) i doseže visinu od 57° iznad jugoistočnog horizonta prije nego što nestane iz vida dok zora sviće oko 05:10h.
SATURN se trenutno približava opoziciji i vidljiv je kao jutarnji objekt. Iz Čakovca je vidljiv na jutarnjem nebu, a dostupan postaje iza 21h, kada dosegne visinu od 10° iznad vašeg jugoistočnog horizonta, zatim doseže svoju najvišu točku na nebu 1 sat iza ponoći kad je 32° iznad vašeg južnog horizonta.Iz vidnog polja nestaje u 04:49h, 26° iznad vašeg jugozapadnog horizonta.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.

Spomenimo još i konjunkcije Saturna i Mjeseca 3.08. iza 21h pa do zore.
Ovaj par ponovno ćemo vidjeti u konjunkciji 31.08. u vrijeme tzv. plavog mjeseca I to odmah kad izađu navečer iza 19;30h.
Vidljiva će biti i konjunkcija Jupitera i Mjeseca 8.08.. Ovaj par će biti vidljiv iza 23h.

Za kraj vam predlažemo da ako imate bilo kakav dalekozor, binokular-npr 10×50, da potražite na ljetnom nebu Andromedinu galaksiju-M31, najdalji objekt u svemiru vidljiv golim okom. Riječ je o našem “susjedu”,  galaksiji udaljenoj oko 2 milijuna svjetlosnih godina, vrlo sličnoj našem mliječnom putu. Prvo potražite na nebu sazviježđe Kasiopeja, lako se pronalazi zbog specifičnog oblika slova W ili naopačke okrenutog slova M. Zatim se poslužite trima zvijezdama (označeno na slici) kao strelicom i u tom smjeru spustite pogled dalekozorom za tri vidna polja i ugledat ćete veliku andromedinu maglicu, odnosno jedan novi svijet sa milijardama zvijezda, a možda  čak i drugim civilizacijama!
p.s. Krugovi označavaju otprilike vidno polje dalekozora 10×50.

Pripremio: Miroslav Smolić

Foto: Zoran Novak