NEBO U LIPNJU

NEBO U LIPNJU

A, stigao je lipanj, a u lipnju je najkraća noć u godini. Astronomski sumrak (pravi mrak) traje u noći  20.-21.06. samo 3 (tri) sata!! Počinje u 23:30, a završava u 2:30!!

Ljetni suncostaj (solsticij), odn. početak ljeta na sjevernoj polutci je 21.06. u 19:16h.

Pregled astronomskih događaja počinjemo najavom djelomične pomrčine Sunca koja NEĆE biti vidljiva iz Hrvatske već iz sjeverne Azije, Grenlanda, a odvijat će se 01.06. Ovdje odmah recimo da će biti još jedna djelomična pomrčina Sunca 1.07., također nevidljiva iz Hrvatske, već sa juga Indijskog oceana i Antarktike. Pa ako se zateknete u tim vodama da imate pravu informaciju!

Ali zato ćemo vidjeti potpunu pomrčinu Mjeseca 15.06.

Prvi kontakt sa Zemljinom polusjenom je u 19:24 h, početak potpune pomrčine je u 21:22h, maximum je u 22:12h, a završetak potpune pomrčine u 23:02 h. Recimo još da se za vrijeme pomrčine Mjeseca ne dešava ništa spektakularno već Mjesecu oslabi sjaj, a kod potpune pomrčine sjaji jednom finom nijansom crvene boje.

 

 

 

 

 

Mjesec je u fazi mlađaka 01.06., a u fazi uštapa(puni mjesec) 15.06.

JUPITER se polako vraća na nebo, pa sredinom mjeseca izlazi oko 2:30 ujutro, no međutim kako svaku noć izlazi malo ranije, tako 30.06. izlazi već u 01:40h.

SATURN zalazi oko 2 ujutro pa se navečer može promatrati nad zapadnim horizontom.

VENERA izlazi u 4 ujutro, brzo se izgubi u sunčevom blještavilu pa nije pogodna za promatranje.

MARS se polako vraća i to na jutarnje nebo ali izlazi rano ujutro, iza 3:30, pa je također u nepovoljnom položaju.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.

 

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Za kraj mali zadatak za sve koji imaju dalekozore (obične lovačke, 7×35, 10×50 ili sl.) da potraže objekt M13 u sazviježđu Herkul. Pažljivo tražite područje u Herkulu i ako ugledate mrljicu koja kad je malo duže gledate izgleda poput loptice vate-to je to! Napominjem da u dalekozoru ne možemo vidjeti pojedinačne zvijezde, a sam objekat je malog promjera i slabog sjaja, pa ga tražite što dalje od javne rasvjete. Moguće ga je fino vidjeti bez teleskopa. Za lakše pronalaženje koristite se zvjezdama susjednih sazviježđa Sjeverna kruna i Volar (Corona borealis i Bootes). Javite nam koliko ste bili uspješni!

 

 

 

 

 

 

 

kako otprilike izgleda objekt u dalekozoru 10×50 pogledajte na fotografiji.

m13