NEBO U LIPNJU

NEBO U LIPNJU

A, stigao je lipanj, a u lipnju je najkraća noć u godini. Astronomski sumrak (pravi mrak) traje u noći 20.-21.06. samo 3 (tri) sata!! Počinje u 23:30 h, a završava u 2:30!!

Ljetni suncostaj (solsticij), odn. početak ljeta na sjevernoj polutci je 21.06. u 11:54 h.

Mjesec je u fazi mlađaka 13.06.

Ovaj lipanj imamo više krasnih konjunkcija za promatranje, najbolje golim okom ili dalekozorom, pa krenimo redom.

3.6. konjunkcija Mjeseca i Marsa;

16.6. konjunkcija Mjeseca i Venere;

23.6. konjunkcija Mjeseca i Jupitera te

28.6. konjunkcija Mjeseca i Saturna.

Kao što vidimo ovaj lipanj imamo konjunkcije Mjeseca sa sva četiri najvidljivijih planeta našeg sunčevog sustava, što nam ujedno govori i da i te planete možemo vidjeti na noćnom lipanjskom nebu.

Jupiter je vidljiv cijele noći jer izlazi oko 17 sati a zalazi ujutro .

Saturn ,slično kao i Jupiter vidljiv cijele noći ,samo što izlazi malo kasnije oko 20-21 sat a izlazi nakon svitanja.U opoziciji (nasuprot Suncu) je 27.6.  što znači u najpovoljnijem položaju za promatranja.

Mars početkom mjeseca izlazi malo iza ponoći a kasnije iza 22 h pa ga najbolje promatrati u drugoj polovici noći.

Venera je vidljiva na večernjem nebu u sumrak i na samom početku noći pa je potražimo na zapadnom nebu .

Probajmo vidjeti i planet Merkur nisko  na zapadnom horizontu odmah u sumrak ,najbolje u drugoj polovici lipnja kada zalazi iza 22 h.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Za kraj mali zadatak za sve koji imaju dalekozore (obične lovačke, 7×35, 10×50 ili sl.) da potraže objekt M13 u sazviježđu Herkul. Pažljivo tražite područje u Herkulu i ako ugledate mrljicu koja kad je malo duže gledate izgleda poput loptice vate-to je to! Napominjem da u dalekozoru ne možemo vidjeti pojedinačne zvijezde, a sam objekt je malog promjera i slabog sjaja, pa ga tražite što dalje od javne rasvjete. Moguće ga je fino vidjeti bez teleskopa. Za lakše pronalaženje koristite se zvijezdama susjednih sazviježđa Sjeverna kruna i Volar (Corona borealis i Bootes). Javite nam koliko ste bili uspješni!