NEBO U LIPNJU

NEBO U LIPNJU

LIPANJ statistički ima najviše padalina u godini,pa se nadamo da će biti dovoljno vedrih noći za promatranja, jer između dvije kiše nebo zna bit itekako čisto:-)

21.06. u 13:30 h je Zemlja u točci ljetnog suncostaja pa ćemo imat najkraću noć u godini. Astronomski sumrak počinje u 23:30 sati, a završava u 2:25 sati-znači samo TRI sata mrklog mraka!! Pa ko nešto uhvati uz svu kišu-može bit zadovoljan. Početak ljeta na sjevernoj polutki.

Krenimo sa planetama.

NAPOMENIMO da za točan(trenutan) položaj nebeskih tijela nad Međimurjem kliknite na link za kartu neba na našim stranicama, a mijenjanjem parametara na dnu stranice možete vidjet položaj za bilo koje vrijeme .

JUPITER izlazi u 1:30 sati pa ga možemo promatrat pred jutro, a lijepo sjaji i kad već sviće zora, na plavom nebu. Neki ga pobrkaju sa Venerom(zvjezda jutarnjica). Trenutno je na prijelazu iz sazviježđa Ribe u Vodenjaka.

VENERA pak je sa sumrakom već na zapadnom nebu,a zalazi tek oko 23 sata, pa možemo uživat u njenom sjaju cijelu večer.

SATURN zalazi u 1:30 po ponoći pa je sa dolaskom mraka već na jugo zapadu,kreće prema “dolje”, no još uvjek ga možemo dobro vidjeti.

MARS malo “žuri” ispred Saturna pa ranije zalazi-u 0:30, no i njega možemo početkom mraka vidjeti na zapadnom obzoru.

MERKUR izlazi ujutro u 4 sata, ali nećemo ga vidjeti jer ase gubi u sunčevom blještavilu.

Oni spretniji mogu potražiti  i URAN kojeg će pronaći nisko nad jugo zapadnim obzorom u zviježđu Riba. Vidjet ćete ga kao mali plavi(sitni) disk, koji ne treperi. U položaju povoljnom za promatranje bit će u rujnu.

MJESEC je u fazi mlađaka 12.06, a u fazi uštapa 26.06.Napomenimo ovdje (kako nebi bilo nepotrebnih upita) da je 26.06. djelomična pomrčina Mjeseca koja NEĆE biti vidljiva iz Hrvatske.

Od ove objave pratit ćemo i komete sjajnije od mag. 8 jer ih je moguće vidjet u malom teleskopu ili dalekozoru.KOMET c/2009 mcNaught ima magnitudu 7,6, a za točan položaj klikni link :

ovdje

Točan položaj komete označava mali bijeli kvadratić.

Također ćemo dati i parametre za prolaze ISS (međunarodne svemirske stanice) iznad Međimurja.Prolazi stanice biće objavljivani za deset dana unaprijed.Tako će ISS imati ove vidljive prolaze:

datum            vrijeme             smjer kretanja                 visina (stupnjeva)

9.06. *          4:30 h*               SSW-SE-do E*                   10-15-10

11.06*           3:42h*                S-SE-E*                                15-25-10

12.06.*         4:04h*                SW-SSE-ENE*                    12-67-10

Prva stavka u redu je datum, zatim vrijeme pojavljivanja, te smjer kretanja po nebu, a na kraju visina nad horizontom. Smjer kretanja je dat kao prvo u trenutku pojavljivanja, zatim kad je ISS u najvišoj točci, pa na kraju kad se gubi u Zemljinoj sjeni. Također su tako i posloženi parametri za visinu kretanja. Prvo je visina nad horizontom u trenutku pojavljivanja, zatim u trenutku kad ISS dostiže najveću visinu, te na kraju kad “zalazi”. Dodajmo još da se stanica najljepše vidi kad prolazi što više nad horizontom.

S(south)-JUG

N(north)-SJEVER

E(east)-ISTOK

W(west)-ZAPAD

SSW-JUG-JUGOZAPAD