Nebo u listopadu – djelomična pomrčina Mjeseca te meteorska kiša

Nebo u listopadu – djelomična pomrčina Mjeseca te meteorska kiša

Već smo duboko zagazili u jesen što možemo vidjeti i po vremenskim prilikama uobičajenim za listopad – Noći su već primjetno dulje ali i lijepog vremena ima sve manje. U nastavku Vam donosimo pregled nebeskih pojava koje nas očekuju u listopadu uz napomenu – Nebeske pojave u ovom članku odnose se samo na one koje su DOBRO vidljive iz naših krajeva!

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje nešto prije 20 sati, a završava iza pola šest ujutro.
MJESEC je u fazi mlađaka 14. 10, a u fazi punog mjeseca 28.10.
VENERA izlazi na jutarnjem nebu. Iz Međimurja je vidljiva u zoru, izlazi oko 3:00 i doseže visinu od 36° iznad jugoistočnog horizonta prije nego što nestane iz vidokruga u svitanje.
JUPITER se trenutno približava opoziciji. Iz Međimurja i okolice je vidljiv  oko 19:50, kada dosegne visinu od 7° iznad vašeg istočnog horizonta. Zatim će dosegnuti svoju najvišu točku na nebu oko 2:00 ujutro, i to 57° iznad vašeg južnog horizonta. Iz vidokruga nestaje oko 6:00 ujutro, 22° iznad vašeg zapadnog horizonta.
SATURN je trenutno ranovečernji objekt. Vidljiv je na večernjem nebu i postaje dostupan oko 18:30 sati, dok sumrak prelazi u mrak, i to 19° iznad vašeg jugoistočnog horizonta. Dosegnuti će svoju najvišu točku na nebu iza 21:00, i to 30° iznad vašeg južnog horizonta. Moći će se promatrati do oko 01:25, kada padne ispod 10° jugozapadno.

KONJUNKCIJE u sljedećih mjesec dana
2.10. Mjesec i Jupiter  će se približiti se na malo više od 3°, Mjesec će biti 17 dana star u zviježđu Ovna
10.10. Mjesec i Venera će biti udaljeni 6° pa neće stati u vidno polje dalekozora. Mjesec će biti 27 dana star (skoro pun mjesec). I Mjesec i Venera će biti u zvježđu Lav
24.10 Mjesec i Saturn će se približiti na manje od 3° –  Mjesec će biti 10 dana star pa neće previše bliještati. Oba nebeska tijela će biti u zviježđu Vodenjak.
29.10. Mjesec i Jupiter će biti na 3 stupnja jedan od drugoga, Mjesec će biti 15 dana star i u zviježđu Ovna.

28.10. DJELOMIČNA POMRČINA MJESECA Mjesec će proći kroz Zemljinu sjenu između 21:36 i 22:53, stvarajući djelomičnu pomrčinu Mjeseca. Na jugoistoku će biti vidljiv iz Međimurja. Mjesec će u trenutku najveće pomrčine biti 46° iznad horizonta.
Maksimalna pomrčina dogodit će se u 22:15, kada će 12% Mjesečevog diska biti u sjeni .

METEORSKI ROJ ORIONIDI

Meteorska kiša Orionida bit će aktivna od 2. listopada do 7. studenoga, stvarajući najveću količinu meteora oko 22. listopada
Tijekom tog razdoblja postojat će šansa da se vide meteori Orionida kad god je radijantna točka kiše – u zviježđu Orion – iznad horizonta, pri čemu će se broj vidljivih meteora povećavati što je radijantna točka na nebu viša.

Gledano iz Međimurja pljusak neće biti vidljiv prije 22:00 u navedenom periodu te se očekuje da će dosegnuti vrhunac aktivnosti 22. listopada.

Mjesec će pritom biti u zviježđu Strijelca te će 22. listopada biti oko prve četvrtine. Na sreću, zalazi u 23:56 i neće predstavljati smetnju za promatranje. 

ANDROMEDA M31 galaksija je idealna za promatranje ovaj mjesec pa je potražite dalekozorom.

Na kraju spomenimo prstenastu pomrčinu SUNCA,14. listopada koja će biti vidljiva samo iz Sjeverne I Južne Amerika i NEĆE BITI VIDLJIVA iz naših krajeva.

Piše: Miroslav Smolić

Fotografija: Andromeda M31 – Zoran Novak