NEBO U OŽUJKU

NEBO U OŽUJKU

U siječnju se nismo nauživali promatranja neba zbog stalne naoblake. Očekivali smo barem malo bolju veljaču, međutim od svega ništa. Ni tri vedre noći – stvarno nevjerojatno 🙁

Nadamo se da ćemo imati više sreće ovaj mjesec, u kojem astronomski ulazimo u proljeće, i to 21.03. u 00:20 h.

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje u 19:40, a završava u 4:30 ujutro. Na prvi dan proljeća, da podsjetimo, dan i noć jednako traju i od tog momenta dani postaju duži od noći!

MJESEC je u fazi mlađaka 04.03, a u fazi uštapa(pun mjesec) 19.03.

JUPITER  je još vidljiv rano uvečer na zapadnom horizontu. Pojavljuje se prvi nakon zalaza Sunca, a ovaj mjesec je zadnji trenutak da ga potražimo jer već krajem mjeseca zalazi prije zalaska Sunca. Biti će ponovo vidljiv početkom ljeta kada će izlazi rano ujutro.

VENERA se lijepo vidi nad istočnim horizontom rano ujutro sve do izlaska Sunca, a izlazi oko 4:40h.

SATURN dolazi u povoljan položaj za promatranje; početkom mjeseca izlazi oko 20:30h, a krajem ožujka već oko 18:50. Nakon izlaska vidljiv je cijelu noć.  On nema velik sjaj kao Jupiter, pa ako tražimo sjajni objekt nećemo ga pronaći. Najbolje pogledajte na karti neba na našim stranicama za njegov položaj, te ga onda pokušajte pronaći. Nalazi se na istoku (kasnije u noći visoko je na jugu, a prema jutru se spušta prema zapadu) i izgleda kao zvijezda koja NE treperi, a najbolje ga je promatrati teleskopom ili dalekozorom.

Svakako moramo spomenuti i MERKUR koji je u max elongaciji (18,6 stupnjeva), 25.3. (vidi rječnik) pa ga oko tog datuma možemo probati pronaći  nakon zalaska sunca nisko nad horizontom kao malu naranđastu zvjezdicu. Merkur zalazi  25.3. u 19:50h.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.


Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje