NEBO U PROSINCU

NEBO U PROSINCU

Stigli smo i do posljednjeg mjeseca u godini. Ukoliko vremenske prilike dopuste nebo u zimi može biti prekrasno. Dominira zvježđe Orion.


ORION

(slika je prikazana realno-onako kako ga vidimo očima)

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje već u 18h a završava ujutro nakon 5:30. Duga noć je jedan od razloga zašto astronomi vole zimu (a ne vole je zbog zime:))

MJESEC je u fazi mlađaka 05.12, a u fazi uštapa (pun mjesec) 21.12.

Napomenimo odmah da je 21.12 u 8:18h potpuna pomrčina mjeseca koje NIJE vidljiva iz Hrvatske.

21.12  Zemlja dolazi u položaj zimskog suncostaja-prvi dan zime (od tog dana noći će postati kraće, naravno prvo jedva primjetno, ali kraće)

METEORSKI ROJ GEMINIDI aktivan je od 6-19.12. Maksimum je u noći 13. na 14. 12. Riječ je o roju velike satne frekvencije (ZHR=120), a poznati su po sjaju i spadaju u tzv. spore meteore (manja brzina od prosjeka)).

Meteori iz porodice Geminida, prividno izlaze (radijant) iz zviježđa Gemini (Blizanci), po kojemu su i dobili ime. Smatra se da je “roditeljsko tijelo” ovog meteorskog potoka objekt oznake 3200 Phaeton. Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, a mogu se vidjeti na mjestima gdje nema javne rasvjete. Tijekom te noći, a naročito pred jutarnje sate, moguće je vidjeti čak i do stotinu sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

JUPITER se još lijepo da vidjeti navečer, već u sumrak se prvi pojavljuje nakon zalaska sunca još dok nebo ima plavu boju. Trebamo pogledati u smjeru jugozapada. Početkom mjeseca zalazi pola sata nakon ponoći, a krajem već u 23h.

SATURN izlazi 10.12 malo prije dva ujutro, a krajem mjeseca pola sata nakon ponoći. Zznači da ćemo i njega moći promatrati, a njegov položaj će biti sve povoljniji za promatranje.

VENERA izlazi nakon pola četiri ujutro i svatko tko se ujutro rano budi ne može, a da je ne primjetiti na jugoistoku kao najsjajniji objekat (osim mjeseca).  Sjaji i u zoru kad se već nebo zaplavi i može se vidjeti pred samo svitanje.

Od ostalih pojava spomenimo da će se i ovaj mjesec “poklopiti” konjukcija Plejada i Mjeseca 19.12 iza dva ujutro.

Ovo je i motiv zanimljiv za fotografiranje:-) Na slici (by-astrobob.areavoices.com) vidimo Plejade označene kao “seven sisters” kako ih nazivaju u Engleskoj (klikni na sliku za povećanu verziju)

Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na karta neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne stanice (ISS) za Međimurje, (a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku) možete vidjeti ovdje

Komet Hartley 2 je još uvjek vidljiv-m 7.2 i smanjuje se mu sjaj iz dana u dan, stoga ga je moguće pronaći samo teleskopom i to vrlo teško. Za točan položaj klikni tu