Nebo u rujnu – vidljivo golim okom ili dalekozorom

Nebo u rujnu – vidljivo golim okom ili dalekozorom

Jesen je pred vratima i noći su sve duže, što je izvrsno za astronomska promatranja, ali s dolaskom jeseni dolazi i neizbježna pojava magle i oblaka što može smanjiti mogućnosti za kvalitetno promatranje neba. Unatoč tome, jesen nam donosi i jedinstvenu priliku da se upustimo u promatranje nekih zviježđa koja inače postanu vidljiva tek tijekom zimskog perioda, jedno od tih zviježđa je zviježđe Orion koje se može vidjeti ujutro na istočnom horizontu.

Pred nama je i jesenska ravnodnevica, to jest početak jeseni, što na sjevernoj polutki obilježavamo 23.09 u 8:46 sati ujutro.
Astronomski sumrak ili period mračnog neba pogodnog za promatranja neba sredinom rujna počinje oko 21 sat, a završava u 5 sati ujutro.

MJESEC je u fazi mlađaka 15.09. a u fazi uštapa 29.09

VENERA je nedavno prošla ispred Sunca, a iz Međimurja je vidljiva u zoru, izlazi u 04:07 sati  ( 2 sata i 7 minuta prije Sunca ) i doseže visinu od 17° iznad istočnog horizonta prije nego što nestane iz vida oko 05:55 sati. Venera će 18.9. imati svoj najveći sjaj pa tih dana obratite pažnju na nju jer će doslovno bliještati na istočnom nebu.

JUPITER je trenutno vidljiv kao jutarnji objekt. Iz Međimurja je vidljiv na jutarnjem nebu, a možete ga ugledati oko 22:42 sati kad dosegne visinu od 7° iznad istočnog horizonta. Zatim doseže svoju najvišu točku na nebu oko 5 sati iznad južnog horizonta, a iz vidokruga nestaje u zoru,  56° iznad jugozapadnog horizonta.

SATURN je nedavno prošao opoziciju. Iz Međimurja je vidljiv od 20:30 do 04:30. Postat će vidljiv oko 20:30 sati, kada se pojavljuje na visini od 10° iznad jugoistočnog horizonta. Doći će do svoje najviše točke na nebu malo iza ponoći, i to 31° iznad južnog horizonta. Vidljiv će biti sve do pola pet ujutro, kada “zalazi”  na 10° iznad jugozapadnog horizonta.

 

KONJUKCIJA SATURNA I MJESECA Dva će se objekta “približiti” i Iz Međimurja će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska, nešto prije 18 sati, a promatrati će se moći sve do pred jutro. Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa, ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor i to u periodu oko 27. rujna. 

Pripremio: Miroslav Smolić

Foto: Dragutin Kliček