NEBO U SIJEČNJU

NEBO U SIJEČNJU

Novu godinu započeli smo pomrčinom Sunca 04.01.2011. Više o pomrčini u posebnom članku. AD Vega je organiziralo promatranje, ali se zbog niske naoblake nije vidjelo ništa 🙁

Pa krenimo dalje u mjesec siječanj uobičajenim redosljedom.

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje u 18:30 h, a završava malo prije 6 sati ujutro.

MJESEC je u fazi mlađaka 04.01, a u fazi punog mjeseca, odn. uštapa  19.01.

VENERA, poznatija kao zvijezda Danica, u maksimalnoj je elongaciji (udaljenosti od Sunca) 08.01., pa je pogodna za promatranje. Može se kroz cijelo razdoblje odlično vidjeti na jutarnjem nebu. Izlazi iza 4 sata ujutro i vidljiva je sve do svitanja. Ne možemo pogriješiti jer je (osim Mjeseca) najsvjetliji objekt na nebu. Osobno sam je promatrao 06.01. i bila je vidljiva sve do 7 :30h ujutro!!! (u smjeru istok – jugoistoku).

MERKUR je u maksimalnoj elongaciji 09.01. i biti će ga moguće vidjeti rano ujutro pred svitanje na istočnom obzoru.

Ako prije svitanja zamislimo točku gdje se nalazi Sunce (ispod horizonta) i povučemo zamišljeni pravac do Venere, tada točno na pola puta nalazimo Merkur. On se brzo gubi u sunčevom blještavilu, a i nisko je nad horizontom, pa ga je teško uočiti. Uočit ćemo ga kao malu naranđastu zvjezdu. Najbolje ga je tražit dalekozorom, ali pazite da vam ne sine Sunce dok promatrate.

JUPITER se još lijepo da vidjeti navečer. Već u sumrak se prvi pojavljuje nakon zalaska sunca još dok nebo ima plavu boju. Trebamo pogledati u smjeru jugozapada. Početkom mjeseca zalazi u 22:20, a krajem već u 21:20h.

SATURN početkom mjeseca izlazi oko ponoći, a krajem nakon 22:30h.

On nema velik sjaj kao Jupiter, pa ako tražimo sjajni objekt nećemo ga pronaći. Najbolje pogledajte na karti neba na našim stranicama za njegov položaj, pa ga onda pokušajte pronaći. Nalazi se na istoku i izgleda kao zvijezda koja NE treperi, a najbolje ga je promatrati teleskopom ili dalekozorom.

Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na karta neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Sa novom godinom počinjemo i sa “novom rubrikom” a to su objekti dubokog svemira(tzv. deep sky objects) ali sa osvrtom na one koji su vidljivi u navedenom razdoblju sa DALEKOZOROM (naravno i sa teleskopom), a neki se daju uočit i prostim okom. Svaki objekt ćemo opisat, i priložit link preko kojeg ćete moći vidjeti kartu i njegov položaj na karti.

Počet ćemo sa najpoznatijim, a to je Andromedina galaksija(M31). Nama najbliža galaksija udaljena 2 200 000 god. svjetlosti. Slična je našoj galaksiji, a u tamnim,vedrim noćima može se uočit i prostim okom. Lijepo se vidi već i dalekozorom 7×50.

U blizini Andromede između Kasiopeje i glave Perzeja nalaze se otvoreni skupovi zvjezda NGC 869 i 884.

U zvježđu Bika nalaze se dva vrlo poznata objekta. To su skupovi zjezda Hijade, veliki otvoreni skup zvjezda čije  glavne zvjezde tvore oblik slova V i raznih su boja, te Plejade ili hrvatski naziv Vlašići (subaru,seven sisters) oznake M45. Oba objekta vidljiva su golim okom, a Plejade podsjećaju oblikom na velka kola. Zvjezda Sirius je najsjajnija zvjezda sjevernog neba, pa je nije problem naći u zvježđu Veliki pas (canis major) ispod zvježđa Orion, a malo ispod Siriusa otvoreni skup zvjezda(M41)

I na kraju, najpoznatiji objekat-velika orionova maglica-M42.Vidi se i golim okom ispod tri zvjezde orionovog pojasa (hrv.-kosci).