Nebo u srpnju – meteorska kiša

Nebo u srpnju – meteorska kiša

Srpanj nam donosi vruće i tople noći pa iskoristite priliku za promatranje zvjezdanog neba. Zemlja je u afelu, odnosno najdalje od Sunca  06. srpnja. 

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje u 23 sata, a završava u 3 ujutro, pa sat prije i nakon možemo promatrati samo Mjesec i sjajnije planete.

MJESEC je u fazi punog mjeseca 03. srpnja, a u fazi mlađaka 17.srpnja.

VENERA će uskoro proći ispred Sunca u solarnoj konjunkciji. Nažalost, iz Čakovca se ne može promatrati, svoju najvišu točku na nebu će doseći danju, a u sumrak neće biti više od 4° iznad horizonta.
MARS će uskoro proći iza Sunca u solarnoj konjunkciji. Također neće biti vidljiv iz Čakovca – svoju će najvišu točku na nebu doseći danju, a u sumrak će kao i Venera biti maksimalno 4° iznad horizonta.
JUPITER trenutno izlazi iza Sunca. Iz Čakovca je vidljiv na nebu u zoru, izlazi u 00:26 (CEST) i doseže visinu od 44° iznad jugoistočnog horizonta prije nego što nestane iz vidokruga u svitanje, oko 05:00.
SATURN se trenutno približava opoziciji i vidljiv je kao jutarnji objekt. Iz Čakovca ga možemo promatrati ujutro,  iako je vidljiv i ranije , već oko 23:21, kada dosegne visinu od 10° iznad jugoistočnog horizonta. Najvišu točku na nebu doseže oko 03:25, i to 32° iznad južnog horizonta. Iz vidokruga nestaje oko 04:38, oko 30° iznad južnog horizonta.

Mjesec u konjunkciji sa Saturnom – 07. srpnja
Mjesec i Saturn će dijeliti istu rektascenziju, s tim da Mjesec prolazi 2°40′ južno od Saturna. Mjesec će biti star 19 dana
Iz Čakovca će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska, u 23:13, pa sve do neposredno prije zalaska u 09:49.
Mjesec će biti na magnitudi -12,5, a Saturn na magnitudi 0,6, oba u zviježđu Vodenjaka.
Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa, ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor.

Konjunkcija Mjeseca i Jupitera – 11.srpnja.
Mjesec i Jupiter će dijeliti istu rektascenziju, s tim da će Mjesec proći 2°13′ sjeverno od Jupitera. Mjesec će biti star 23 dana.
Iz Čakovca će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska u 01:10, pa sve do zalaska u 15:17.
Mjesec će biti na magnitudi -11,3, a Jupiter na magnitudi -2,3, oba u zviježđu Ovna.
Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa, ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor.

Kiša meteora Southern δ-Aquaridi bit će  vidljiva od 12. srpnja do 23. kolovoza, stvarajući najveću količinu meteora oko 30. srpnja.
Tijekom tog razdoblja postojat će šansa da se vide južni δ-Aquaridi meteori kad god je radijantna točka (u zviježđu Vodenjaka) iznad horizonta, pri čemu će se broj vidljivih meteora povećavati što je radijantna točka na nebu viša.

Gledano iz Čakovca, pljusak noću neće biti vidljiv prije 22:11, kada se njegova točka sjaja uzdiže iznad vašeg istočnog horizonta. Zatim će ostati aktivan do zore, a završava oko 04:54.

Pljusak će vjerojatno dati najbolje rezultate u satima oko 03:00 CEST, kada je njegova točka zračenja najviša na nebu.

U ovom trenutku Zemljina rotacija okreće Čakovec optimalno prema smjeru nadolazećih meteora, maksimizirajući broj padavina okomito prema dolje, stvarajući kratke tragove blizu točke radijanta. U drugim će razdobljima biti manje meteora koji izgaraju iznad Čakovca i oni će težiti ulasku u atmosferu pod kosim kutom, proizvodeći dugovječne meteore koji mogu prijeći široko područje neba prije nego što potpuno izgore.

Očekuje se da će pljusak dosegnuti vrhunac aktivnosti oko 20:00 CEST 30. srpnja, pa bi se najbolji prizori mogli vidjeti nakon porasta radijanta 30. srpnja.
Kiša bi na svom vrhuncu trebala proizvesti nominalnu brzinu od oko 25 meteora na sat (ZHR). Međutim, ova zenitalna satnica izračunata je pod pretpostavkom da je nebo savršeno tamno i da se radijant pljuska nalazi točno iznad glave. U praksi, svaki pravi promatrački cilj neće zadovoljiti te idealne uvjete pa će broj meteora koje ćete vjerojatno biti nešto manji.
Detalje poput ZHR, magnituda, okultacija i slično koji su dobri za znati za promatranja pripremamo uskoro u posebnoj stavci na našim web stranicama

Pripremio: Miroslav Smolić

Foto: Zoran Novak