NEBO U SRPNJU

NEBO U SRPNJU

Srpanj nam donosi vrućine i tople noći, pa će mnogi pogledati u zvjezdano nebo. Kao zanimljivost recimo da je Zemlja u afelu, odnosno najdalje od Sunca  06.07.

NAPOMENIMO da za točan(trenutan) položaj nebeskih tijela nad Međimurjem kliknite na link za kartu neba na našim stranicama, a mijenjanjem parametara na dnu stranice možete vidjeti položaj za bilo koje vrijeme .

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje u 23 sata, a završava u 3 ujutro, pa sat prije i nakon toga možemo promatrat samo Mjesec i sjajnije planete.

Kao i obično prvo planeti vidljivi u ovom mjesecu.

SATURN još ovaj mjesec možemo dovoljno dobro promatrati-čak već u sumrak. Potražićemo ga na zapadnom nebu, a napomenimo da početkom mjeseca zalazi malo iza ponoći, a krajem već oko 22:30, dok već idući mjesec zalazi osjetno ranije pa ga više nećemo moći promatrati. Ko želi nek se požuri:-)

JUPITER pak je u obratnoj situaciji jer je svakim danom sve bolji za promatranja. Početkom mjeseca izlazi malo iza ponoći, a krajem mjeseca pak u 22:30 i vidljiv je sve do svitanja.

MARS možemo vidjeti nisko na zapadu, ali pošto zalazi već u 22:30 nije pogodan za promatranja.

VENERA još uvjek lijepo sjaji svaku večer prije nego vidimo ijedan drugi nebeski objekt. Navečer dok sunce zađe već se pokaže nad zapadnim horizontom. Zalazi oko 22h.

Oni spretniji mogu potražiti  i URAN kojeg će pronaći nisko nad jugo zapadnim obzorom u zviježđu Riba. Vidjet ćete ga kao mali plavi(sitni) disk, koji ne treperi. U položaju povoljnom za promatranje bit će u rujnu.

MJESEC je u fazi mlađaka 11.07., a u fazi punog mjeseca 26.07

KOMETA sjajnijih od 8 magnitude trenutno nema vidljivih iz našeg kraja.

Također ćemo dati i parametre za prolaze ISS (međunarodne svemirske stanice) iznad Međimurja. Prolazi stanice biće objavljivani za deset dana unaprijed. Prolaz ISS-a možete vidjeti ovdje.