NEBO U STUDENOM

NEBO U STUDENOM

Studeni, jedan od najpovoljnijih mjeseci za astronome i promatrače. Još nije prehladno, a dovoljno je čisto nebo za promatranja. Jedino nam donekle stvar može pokvarit magla.

Ovaj mjesec svakako izdvajamo meteorski roj LEONIDI, no krenimo redom.

Sredinom mjeseca astronomski sumrak počinje oko 18 h, a završava iza 5 ujutro.

MJESEC je u fazi mlađaka 6.11. , a u fazi punog mjeseca, uštapa 21.11.

Od planeta vidljivih u studenome, Jupiter se i dalje vidi cijelu noć, a vraćaju se na nebo Saturn i Venera. Istina tek rano pred jutro ali možemo ih promatrati.

JUPITER početkom studenog ZALAZI u 2:40 ujutru, a krajem mjeseca već u 0:40h, što znači da brzo nestaje sa neba, ali je već uvečer visoko na nebu. Ne možemo ga promašiti, naime već navečer dok i nije mrak on se pojavljuje prije svih zvijezda visoko na južnom nebu, a sjaji jače od najsjajnijih zvjezda.

VENERA početkom mjeseca izlazi tek sat prije Sunca pa je nećemo moći dobro vidjeti, ali već krajem mjeseca izlazi sat vremena prije završetka astronomskog sumraka pa je ujutro vidimo da sjaji na nad istočnim horizontom.

SATURN je malo povoljniji za promatranje od Venere jer izlazi sat i dvadeset minuta prije Venere pa ga možemo vidjeti nad istočnim obzorom početkom studenog malo nakon 4 sata ujutro, a krajem mjeseca već iza pola tri ujutro.

Meteorski roj LEONIDI biti će na maximum aktivnosti 17.11. Uz leonide spomenimo i maximum meteorskog potoka južni i sjeverni TAURIDI 05.11. odnosno 12.11, koji su ipak daleko manje atraktivni.

KOMET HARTLEY2 je vidljiv i prostim okom kao mala flekica, a najbolje ga je potražit dalekozorom(10x50npr.) .Magnituda mu je 4.8, a za točan položaj i podatke kliknite ovdje

Od ostalih astro pojava na nebu najavimo i konjukciju Mjeseca i Plejada 21.11. u ranu večer(18h)  kad ćemo vidjeti skup zvjezda Plejade (Vlašići,Subaru),odn. M45, samo 1.4 stupnja do Mjeseca. Ovo je i motiv zanimljiv za fotografiranje:-) Na slici (by-astrobob.areavoices.com) vidimo Plejade označene kao “seven sisters” kako ih nazivaju u Engleskoj (klikni na sliku za povećanu verziju)

Prolaze međunarodne stanice(ISS) za Međimurje (a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku) možete vidjeti ovdje

Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na karta neba, na našim stranicama.