NEBO U TRAVNJU

NEBO U TRAVNJU

Eto nas u travnju. Noći postaju toplije pa time i ugodnije za noćna promatranja. 🙂

Također se povećao i broj vedrih noći 🙂 , iako je travanj prevrtljiv po pitanju vremena.

Astronomski sumrak počinje sredinom mjeseca oko 20:30, a završava u 3:20 sati ujutro. Iako se po tome vidi da noći postaju kraće, još uvijek nam ostaje puno vremena za promatranja.

MJESEC je u fazi mlađaka 16.04, a u fazi uštapa (pun mjesec) 30.04.

JUPITER izlazi oko 21 sat a zalazi oko 7 ujutro što znači da će se moći promatrati u travnju, najpogodnije vrijeme će biti iza ponoći kada bude  u najvišoj točki, 26° od horizonta na južnom nebu.

SATURN izlazi nakon 1 h i može se vidjeti ujutro, ali nije u pogodnom položaju za promatranje.

Isto vrijedi i za planet MARS koji izlazi oko 2 ujutro pa se može naći na ujutro na istoku.

VENERA će biti vidljiva navečer jer zalazi oko 2 sata nakon Sunca tako da se može promatrati u sumrak malo iznad zapadnog horizonta, dok MERKUR nije moguće promatrati.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama, ovdje.

Od 16. pa do 26. travnja na nebu se mogu vidjeti Liridi.

Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po sazviježđu iz kojeg prividno izlaze – sazviježđu Lira. Najveća zvijezda tog sazviježđa je Vega, po kojoj smo i nazvali naše astronomsko društvo.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher -C/1861 G1 koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vrijeme.

Najveći ZHR se očekuje u noći između 22. i 23. travnja, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Međutim, Liridi znaju iznenaditi. Bilo je slučajeva da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih „zvijezda padalica“.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida nepredvidiv.

Najbolje vrijeme za promatranje bit će 22. travnja  poslije 22h. U to vrijeme će sazviježđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa sjeveroistoka. Mjesec zalazi pola sata iza ponoći pa nam neće smetati njegov sjaj.

Cijeli travanj, a najljepše sredinom mjeseca, je povoljan za promatranje zvjezdanog skupa M3 u zviježđu Lovački psi (Canes Venatici) kojeg lijepo možemo vidjeti dalekozorom.

Dodajmo još da ukoliko želite promatrati prolazak ISS-a (međunarodne svemirske stanice) iznad Međimurja, točne informacije o vremenu i mjestu prolaska pogledajte ovdje.