NEBO U TRAVNJU

NEBO U TRAVNJU

Eto nas u travnju. Noći postaju toplije pa time i ugodnije za noćna promatranja:-)

Također se povećao i broj vedrih noći :-), iako je travanj prevrtljiv po pitanju vremena.

Astronomski sumrak počinje sredinom mjeseca oko 21:30, a završava u 4:20 sati ujutro. Iako se po tome vidi da noći postaju kraće, još uvjek nam ostaje puno vremena za promatranja.

MJESEC je u fazi mlađaka 03.04, a u fazi uštapa(pun mjesec) 18.04.

Zanimljivo je da se Jupiter 06.04. nalazi u konjukciji sa Suncem, a Saturn 03.04 u opoziciji sa Suncem, što znači da su ta dva najveća planeta na suprotnim stranama jedan od drugoga.

JUPITER se više u narednom razdoblju ne može promatrati.

SATURN, upravo suprotno, je u idealnoj poziciji za promatranje.Cijeli mjesec je vidljiv čitavu noć. Navečer izlazi na istoku, oko ponoći je visoko nad južnim horizontom(tad ga je najbolje promatrati), dok pred jutro zalazi prema zapadu.

Izgleda kao zvijezda koja NE treperi, žute boje, a najbolje ga je promatrati dalekozorom ili  još bolje teleskopom.

VENERU je moguće vidjeti nisko nad istokom kratko vrijeme iza 5 sati ujutro jer izlazi samo sat vremena prije sunca, pa nije pogodna za promatranja.

Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Od 16.  pa do 26. travnja  na nebu se mogu vidjeti Liridi.

Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po sazviježđu iz kojeg prividno izlaze – sazviježđu Lira. Najveća zvijezda tog sazviježđa je Vega, po kojoj smo i nazvali naše astronomsko društvo.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher -C/1861 G1 koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vrijeme.

Najveći ZHR se očekuje u noći između 22. i 23. travnja, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Međutim, Liridi znaju iznenaditi. Bilo je slučajeva da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih „zvijezda padalica“.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida nepredvidiv.

Uživanje će trajati do 1 h nakon ponoći kada će se Mjesec pojaviti iznad horizonta i svijetlošću  pokvariti promatranje Lirida.

Najbolje vrijeme za promatranje biti će 22. travnja  poslije 22h. U to vrijeme će sazviježđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa sjeveroistoka.