NEBO U VELJAČI

NEBO U VELJAČI

U siječnju nismo imali sreće sa promatranjem neba. Oblaci, magla, pa magla pa oblaci… 🙁 

Nadamo se da će vrijeme biti ljepše u veljači…

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje oko 19 sati, a završava iza 05 ujutro.

Mjesec je u fazi mlađaka 03.02., a u fazi uštapa(pun mjesec) 18.02.

VENERA (zvjezda Danica) izlazi nakon pola pet ujutro i vidi se nad istočnim horizontom sve do izlaska sunca.

JUPITER se još lijepo da vidjeti navečer. Već u sumrak se prvi pojavljuje nakon zalaska sunca još dok nebo ima plavu boju. Trebamo pogledati u smjeru juga. Početkom mjeseca zalazi u 21:05, a krajem već u 20:00 h.

SATURN sve ranije izlazi i postaje sve povoljniji za promatranje. Početkom mjeseca izlazi nad istočnim horuizontom iza 22 h, a krajem mjeseca već malo prije 21 h, te je vidljiv cijelu noć.

On nema velik sjaj kao Jupiter, pa ako tražimo sjajni objekt nećemo ga pronaći. Najbolje pogledajte na karti neba na našim stranicama za njegov položaj, te ga onda pokušajte pronaći. Nalazi se na istoku i izgleda kao zvijezda koja NE treperi, a najbolje ga je promatrati teleskopom ili dalekozorom.

Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazvježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na karta neba, na našim stranicama.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjeti ovdje

Sa novom godinom počinjemo i sa “novom rubrikom” a to su objekti dubokog svemira (tzv. deep sky objects) ali sa osvrtom na one koji su vidljivi u navedenom razdoblju sa DALEKOZOROM (naravno i sa teleskopom), a neki se daju uočit i prostim okom. Svaki objekt ćemo opisati, i priložit link preko kojeg ćete moći vidjeti kartu i njegov položaj na karti.

Počet ćemo sa najpoznatijim, a to je Andromedina galaksija(M31). Nama najbliža galaksija udaljena 2 200 000 god. svjetlosti. Slična je našoj galaksiji, a u tamnim,vedrim noćima može se uočit i prostim okom. Lijepo se vidi već i dalekozorom 7×50.

U blizini Andromede između Kasiopeje i glave Perzeja nalaze se otvoreni skupovi zvjezda NGC 869 i 884.

U zvježđu Bika nalaze se dva vrlo poznata objekta. To su skupovi zjezda Hijade, veliki otvoreni skup zvjezda čije  glavne zvjezde tvore oblik slova V i raznih su boja, te Plejade ili hrvatski naziv Vlašići (subaru,seven sisters) oznake M45. Oba objekta vidljiva su golim okom, a Plejade podsjećaju oblikom na velka kola. Zvjezda Sirius je najsjajnija zvjezda sjevernog neba, pa je nije problem naći u zvježđu Veliki pas (canis major) ispod zvježđa Orion, a malo ispod Siriusa otvoreni skup zvjezda(M41)Ako imate dalekozor 10×50 tada neka vam Sirius bude skroz gore u vidnom polju dalekozora i onda ćete na suprotnoj strani dolje vidjeti M41!!”

I na kraju, najpoznatiji objekat-velika orionova maglica-M42.Vidi se i golim okom ispod tri zvjezde orionovog pojasa (hrv.-kosci).