Održan 1. Regionalni susret astronoma Hrvatske i Slovenije “Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”

Održan 1. Regionalni susret astronoma Hrvatske i Slovenije “Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”

Astronomsko društvo „Vega” Čakovec organiziralo je proteklog vikenda, 19. i 20. kolovoza 1.Regionalni susret astronomskih društava prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”. Tim povodom na Trgu Republike u Čakovcu, a u sklopu projekta „Sunce, naša zvijezda” organizirano je promatranje Sunca, sunčevih baklji i pjega teleskopima, a uz brojne građane, kroz okular su zavirili i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec. Predstavljen je i projekt prvog hrvatskog radioteleskopa, krivulju Sunca s trga je ulovio član AD „Vega” Miljenko Čemeljić, dr. astrofizike s Nikola Kopernik instituta Poljske akademije znanosti iz Varšave. Nakon promatranja na trgu, program je preseljen u Tehnološko-inovacijski centar Međimurja gdje su okupljene pozdravili Željko Medved ispred Zajednice tehničke kulture MŽ, predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Željko Andreić, prof.dr.sc. te predsjednik astronomskog društva „Vega” Zoran Novak. Uslijedila je panel rasprava koju je moderirao član AD „Vega” Dejan Vinković, dr. astrofizike, na temu svjetlosnog zagađenja, a sudjelovali su glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, delegat Međunarodne agencije za zaštitu noćnog neba (Dark Sky international) za Hrvatsku te član radne skupine za izradu zakona svjetlosnom onečišćenju, Igor Žiberna, dr., redoviti profesor na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mariboru, ujedno predsjednik astronomskog društva „Orion” iz Maribora, Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda te Zoran Novak ispred udruge domaćina.

Nakon panel rasprave program se preselio u Štrigovu gdje je u Domu kulture načelnik Općine Štrigova te domaćin susreta Stanislav Rebernik dočekao goste te ih u kratkom pozdravnom govoru upoznao sa Štrigovom te im poželio dobrodošlicu. Uslijedio je okrugli stol za sudionike s naglaskom na razmjenu iskustva, a s ciljem stvaranja snažne regionalne mreže partnerstva za razvoju astronomije te pokretanjem novih projekata. Nije izostalo ni turističkog razgledavanja Štrigove, sudionici susreta su uz vodiča razgledali crkvu sv. Jeronima i Rangerove freske. Program je u večernjim satima preseljen na Mađerkin breg gdje je organizirana večer (g)astronomije s međimurskim specijalitetima, a s dolaskom mraka za javnost je organiziran prvi astro-piknik „Štrigovska zvjezdana noć”. Nekoliko stotina zaljubljenika u svemir tom prilikom je uz ugašenu rasvjetu uživalo u predavanju koje je održao poznati popularizator znanosti Ante Radonić, a sve o čemu se pričalo moglo se i razgledati kroz brojne teleskope postavljene uz obližnje vinograde. Za sudionike je potom usljedio odmor u Štrigovi, a program je nastavljen u nedjelju ujutro u Murskom Središću.

Astronomi su pod vodstvom ravnatelja Centra za kulturu „Rudar” Zorana Turka razgledali Spomen dom rudarstva „Cimper” te se upoznali s rudarskom poviješću Murskog Središća, a po turističkom obilasku organizirano je promatranje Sunca teleskopima na Šetnici sv. Barbare. Tamo je goste iz Hrvatske i Slovenije pozdravio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, a predsjednik AD „Vega” Zoran Novak je svim sudionicima uručio zahvalnice za sudjelovanje te prigodne poklone. Astronomsko društvo „Vega” tom prilikom je dobilo poklon od astronomskog društva „Perzeidi” iz Križevaca, predsjednik Martin Vujić uručio je međimurskim astronomima vrijedno pomagalo u edukativnom radu, trodimenzionalan ispis meteorita „Križevci”, prvog meteorita koji je pronađen u Hrvatskoj u posljednjih 60 godina, a pronađen je 2011. upravo zahvaljujući suradnji astronoma amatera u sklopu Hrvatske meteorske mreže (danas Globalne meteorske mreže).

Astronomsko društvo „Vega” ovim putem zahvaljuje svima koji su svojim angažmanom pomogli u organizaciji susreta, prvenstveno Općini Štrigova i načelniku Stanislavu Reberniku kao domaćinu, Gradu Čakovcu i Gradu Mursko Središće, Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja, Vinariji Štampar, osoblju vidikovca „Mađerkin breg”, Spomen-domu rudarstva, Međimurskoj županiji, JUO „Međimurska priroda”, Foto-kino klubu “Ivanovec” koji su sve zabilježili te svim volonterima koji su dali svoj doprinos. Međimurje kao zelena turistička regija se uistinu pokazalo kao hotel s 1000 zvjezdica, a na svima nama je da ga očuvamo.