PERZEIDI (suze Sv. Lovre)

PERZEIDI (suze Sv. Lovre)

Tijekom noći sa ponedjeljka na utorak očekuje nas (možda) stotine “zvijezda padalica” na noćnom nebu! Perzeidi se pojavljuju usred ljeta, ljudi su na godišnjem odmoru, učenici na praznicima te ih zbog toga  promatraju i oni koji nisu aktivno uključeni u astronomska događanja.Perzeidi su svoj naziv dobili po sazvježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant. Na isti način su i svi drugi meteorski potoci i rojevi dobili naziv – prema sazviježđu u kojem se nalazi njihov radijant. Roditeljska kometa perzeida je komet 109 P/ Swift-Tuttle. Kometu 109 P/ Swift-Tuttle otkrili su 1862. američki astronomi Lewis Swift i Horace Tuttle. Ova kometa oko Sunca obiđe jednom u nešto više od 130 godina, a zadnji je put promatrana 1992. Perzeidi su aktivni  u vremenu od 23.06. do 22.08., sa maksimumom aktivnosti 11.-13.08. Točno vrijeme samog maksimuma varira iz godine u godinu,  no točan sat maksimuma je zapravo još uvijek prilično nezahvalno pretpostaviti. Ove godine preporuka su, noći 11/12 i 12/13. ZHR je 90-(ZHR-znači satna zenitna frekvencija-odn. prosječni broj meteora vidljivih golim okom kad je sazviježđe Perzej u zenitu a uvjeti idealni). Kod opažanja meteora nema pravila, a stvarni broj uočenih meteora uvijek je manji od ovog idealnog.

KAKO OPAŽATI PERZEIDE?

Najbolje vrijeme za opažanje Perzeida je 11./12. i 12./13. Nakon 24:00 radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod opažanja meteora je, naoružati se strpljenjem. Često se događa da nekoliko minuta nema ništa a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora!

Za početak potrebno je otići izvan područja koja su svjetlosno zagađena.

Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći.

Potrebno je dobro se obući (i ljeti su noći hladne!) uzeti vreću za spavanje (ili deku) i ispod nje postaviti plastičnu prostirku. Tempirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje, a najbolje iza ponoći. Nije potrebno gledati u nekom određenom pravcu, najbolje je gledati prema zenitu, jer meteora će ionako biti posvuda na nebu. Uglavnom neka vam sazviježđe Perzej bude u vidnom polju.

AD vega organizira promatranje samo za članove društva na lokaciji u Zasadbregu, u noći 12.-13.08. Molimo članove da se najave na email ili telefon.