Zabilježen Nishimura C/2023 P1

Zabilježen Nishimura C/2023 P1

Osim što obnaša funkciju predsjednika astronomskog društva Vega, Zoran Novak je i uspješan astrofotograf čiji su radovi objavljivani u prestižnim astronomskim časopisima u inozemstvu. Njegova strast prema astrofotografiji omogućila mu je da snimi brojne objekte na noćnom nebu, a zabilježio je i trenutačnog posjetitelja iznad Međimurja, komet “Nishimura” C/2023 P1.

Komet “Nishimura” C/2023 P1 otkrio je japanski astronom amater Hideo Nishimura, a poseban je zbog svojeg zelenkastog sjaja koji  potječe od sastava na bazi dvoatomskog ugljika. Komet je relativno malih dimenzija, promjer mu je samo jedan kilometar i prolazi na udaljenosti od 127 milijuna kilometara, uz brzinu od 386,000 kilometara na sat. Njegov sljedeći dolazak očekuje se za 430 godina.

Detektirati komet je bio izazov zbog njegovog položaja, a uspjeh u “lovu” Zoran je postigao s Mađerkinog brega u društvu s još jednim astrofotografom iz Međimurja, Brankom Nađom. Uspjeli su uočiti komet sat i pol prije svitanja, u trenutku kad postaje vidljiv na istočnom horizontu blizu zviježđa Lava. Komet se nalazio nisko iznad horizonta, što je predstavljalo izazov i za snimanje. Fotografija je snimljena teleskopom ED80 uz modificirani fotoaparat Canon EOS 50,  ekspoziciju je trajala 7,5 minuta te je bila podijeljena u 15 fotografija.

Kako je komet “Nishimura” C/2023 P1 slabo vidljiv golim okom, možete ga pokušati uočiti kroz okular malo boljeg dalekozora ili teleskopa, prepoznati ćete ga kao sitnu i mutnu bijelu točku na noćnom nebu. S obzirom da je nisko na istoku, preporučamo da za promatranje odete na povišeno (Mađerkin breg je dobra lokacija),  i to oko 5 sati ujutro. 

 

Foto © Zoran Novak