Poziv na predavanje dr. Igor Gašparić : TVORNICE ELEMENATA i godišnju skupštinu

Poziv na predavanje dr. Igor Gašparić : TVORNICE ELEMENATA i godišnju skupštinu

Pozivamo vas na predavanje dr. Igora Gašparića koje će se održati 13.02. (subota) u 18 sati u dvorani TICMa (bivša vojarna, pokraj veleučilišta) u Čakovcu.

Na predavanju će dr. Igor Gašparić prvo govoriti o nuklearnim procesima u zvijezdama, u kojima iz helija i vodika nastaju svi ostali elementi koji čine svu poznatu živu prirodu uključujući i nas. Saznajte kako je željezo u vašoj krvi ustvari nastalo u zvijezdama….

U drugom djelu će dr. Gašparić govoriti o najnovijim istraživanjima koje provodi kao član tima na neutronskom detektoru u Darmstadu u Njemačkoj i Tokiu u Japanu te nas upoznati o njegovom radu i zanimljivostima.
Igor Gašparić je znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za nuklearnu fiziku
Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu
Doktorski rad je je izveden na institutu(KVI) u Groningenu u Nizozemskoj. Dvije godine provodi na poslijedoktorskom usavršavanju na institutu GSI u Darmstadtu u Njemačkoj.
Od tada radi na razvoju i izgradnji neutronskog detektora za proučavanje reakcija sa snopovima radioaktivnih atomskih jezgara na uskoro završenom akceleratorskom postrojenju FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) također u Darmstadtu. Budući da je FAIR trenutno u izgradnji, dio eksperimentalnih aktivnosti s neutronskim detektorom odvija se na sličnom postrojenju na institutu RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science u Tokiju u Japanu.

Dr Igor Gašparić rođeni je Čakovčanec 🙂

ilc-accelerator-inline

VAŽNO: Nakon predavanja će se održati godišnja skupština AD VEGA pa molim sve članove da se odazovu. Također svi oni koji bi željeli postati naši članovi, dobro su došli.

Predavanje se odvija u sklopu projekta Sunce-naša zvijezda, kojeg sufinancira Grad Čakovec.

(foto by wired.com)