Predavanje Željka Ivezića “Zvjezdarnica Vera Rubin i tamna strana Svemira”

Predavanje Željka Ivezića “Zvjezdarnica Vera Rubin i tamna strana Svemira”

Twilight photo of Rubin Observatory taken in April 2021.

U utorak, 9. svibnja, astronomsko društvo Vega Čakovec u multimedijalnoj dvorani TICM-a s početkom u 18 sati organizira predavanje koje će održati astrofizičar Željko Ivezić, direktor Vera Rubin opservatorija u Čileu i profesor astrofizike na sveučilištu u Washingtonu. Ivezić je jedan od najutjecajnijih Hrvata u svijetu astronomije s više od 250 znanstvenih radova, a njemu u čast, asteroid 202930 dobio je ime Ivezić. Vera Rubin opservatorij po svom završetku 2024. biti će dom najvećeg svjetskog teleskopa, a vrijednost investicije iznosi oko 700 milijuna dolara.

Prvi projekt koji će se provoditi u novom opservatoriju s Ivezićem na čelu biti će “Veliko istraživanje prostora i vremena” (LSST – Large Survey of Space and Time), najcjelovitije astronomsko optičko istraživanje neba ikad provedeno. Zvjezdarnica će svake vedre noći tijekom 10 godina snimati panoramske slike cjelokupnog neba a skup slikovnih podataka veličine 100 petabajta sadržavati će 40 milijardi zvijezda i galaksija. Koristit će se za znanstvena istraživanja potencijalno opasnih asteroida koji bi se mogli sudariti sa Zemljom te kozmoloških karakteristika tajanstvene tamne materije i tamne energije.

Predavanje će započeti kratkim pregledom glavnih znanstvenih motiva pokretanja ovog projekta, osvrnuti će se na statusu izgradnje Zvjezdarnice Vera Rubin, a potom se ukratko dotaknuti određenih izazova u analizi velikih skupova podataka (Big Data) koje je potrebno riješiti kako bi se LSST podaci iskoristili za precizna kozmološka mjerenja.

Predavanje je besplatno te pozivamo sve zainteresirane da iz prve ruke saznaju novosti o opservatoriju čija će otkrića pomaknuti granice poznatog prostora i vremena.

FOTO – Rubin Obs NSF AURA