Priča o svemiru i pronalazak Higgsovog bozona

Priča o svemiru i pronalazak Higgsovog bozona

higgs-boson-particle    Naziv je to predavanja, kojeg organizira astronomko društvo Vega u suradnji sa Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje. O svemiru i Higgsovom bozonu pričati će dr. sc. Ivica Puljak. Mjesto predavanja je već standardna lokacija TICM-a (bivša vojarna), a održati će se 27.01.2014., s početkom u 18 sati. U nastavku kratki sadržaj predavanja, te nekoliko riječi o predavaču.

Predavanje će započeti pričom o nastanku, razvoju i kraju svemira, a zatim će se pokušati dati odgovor na jedno od najzanimljivijih pitanja moderne znanosti “Od čega se sastoji svemir?”.
U drugom dijelu predavanje predstaviti će se otkriće Higgsovog bozona u CERN-u, kao jedan od primjera odgovora na pitanje “Kako otkrivamo tajne svemira?”.

Dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Prof. Puljak član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka na Kanarskim otocima. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.