Prijeti li nam apokaliptični udar asteroida 2036.?

Prijeti li nam apokaliptični udar asteroida 2036.?

AsteroidUčenici astronomske grupe OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, sudjelovali su na predavanju „Prijeti li nam apokaliptični udar asteroida 2036.?“. Predavač je bio dr. sc. Dejan Vinković, docent na odjelu za fiziku PMF-a u Splitu. Predavanje je organiziralo Astronomsko društvo Vega i održano je 19. ožujka 2010. s početkom u 19 sati u prostorijama ACT-a (stari Hrast).

Kratak sažetak predavanja: Gospodin Vinković iznio je da se u posljednje vrijeme mogu čuti razne teorije o udaru različitih tijela u Zemlju, što bi trebalo dovesti do apokaliptičnog kraja. Asteroid Apofis jedan je od primjera koji se spominju u medijima. Bilo je osvrtaja na takve teorije, pokazano što Zemlja nosi iz prijašnjih sudara s asteroidima te objašnjeno da za sada ne prijeti opasnost od udara asteroida Apofis.

Asteroid Apofis: Asteroid Apofis otkriven je 19. lipnja 2004. Period njegovog ophoda oko Sunca je 323 dana, a njegova putanja križa Zemljinu putanju na dva mjesta. Duljina asteroida se procjenjuje na 210 – 330 metara. Prvotna vjerojatnost udara Apofisa na Zemlju 13. travnja 2029. je procijenjena na 2.7% (1 prema 37) što je prouzročilo da se podigne na razinu 4 od 10 na ljestvici Torinove opasnosti od udara. U slučaju udara oslobodila bi se energija od 1480 megatona (atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0.015).

Godine 2004. astronomi su izračunali da je prijetnja zapravo 0.004% čime je spuštena na razinu 0 na Torinovoj ljestvici. Kada prođe bliski susret Apofisa i Zemlje 2029. na sigurnoj udaljenosti od 35 000 kilometara njegova će se putanja zbog Zemljine gravitacije promijeniti pa će se tek onda moći utvrditi njegova buduća kretanja po svemiru. Opasnost od udara 13. travnja 2036. dosadašnja mjerenja zadržavaju Apofis na 1. razini od 10 na ljestvici Torinove opasnosti od udara. Na sreću šanse da padne na naš planet ipak su neznatne.

Tehnike obrane od asteroida su različite, od onih koje gledamo u filmovima, da ga raznesemo nekakvom eksplozijom, do toga da se on lijepo oboji, recimo u crnu boju, da se na taj način  promijeni njegov koeficijent refleksije i prepustimo Suncu da ga odgura dalje od Zemlje, da mu promijeni putanju. (tekst su napisali učenici Astronomske grupe OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu)