Radionica astrofotografije u Graditeljskoj školi Čakovec

Radionica astrofotografije u Graditeljskoj školi Čakovec

Predsjednik astronomskog društva Vega Zoran Novak gostovao je u Graditeljskoj školi Čakovec gdje je održao radionicu astrofotografije, a više o samom događaju doznajte iz teksta učenika Josipa Kodbe.

Astrofotografija u Graditeljskoj školi Čakovec

Astrofotografija je grana fotografije koja se bavi snimanjem svemira i astronomskih objekata poput zvijezda, planeta, galaksija, maglica i drugih nebeskih tijela. To je vrlo izazovan i stručan oblik fotografije koji zahtijeva posebnu opremu, tehnike i znanje o astronomiji.

Graditeljska škola Čakovec imala je u sklopu nastavnih predmeta „Medijski projekti“ i „Kreativna fotografija“ priliku ugostiti predsjednika astronomskog društva „Vega“ Zorana Novaka koji je dašak svog znanja o astrofotografiji pokušao prenijeti na radoznale učenike i nastavnike. Sami projekt astrofotografije u GŠČ-u odvio se u srijedu 26.4., a osmislio ga je učenik Jan Novak koji je organizirao cjelokupni događaj, od uvodnog predavanja o temi do kasnijeg fotografiranja Sunca ispred škole.

Zoran Novak u astrofotografiji pronašao se tako što je spojio svoje dvije strasti, astronomiju kojom se bavi već više od 10 godina, te fotografiju kojom se profesionalno bavi već 30 godina. Kako sam kaže astrofotografija nije jeftin hobi no svatko se s njime može početi baviti uz fotoaparat, stativ i puno volje.

Astrofotografija najteži je oblik fotografije, a može se podijeliti na profesionalnu i amatersku. Profesionalni astrofotografi većinom su znanstvenici koji astrofotografiju koriste kako bi mjerili udaljenost među zvijezdama, sastav maglica i planeta, te otkrivaju razne asteroide i komete. S druge strane većina amatera bavi se astrofotografijom zbog vlastitog zadovoljstva, ali i kako bi pokazali ljudima iz svoje okoline kakve sve zanimljivosti krije nebo iznad nas. Amaterski fotografi također mogu otkrivati komete koji se onda i imenuju prema svom otkrivaču.

Kao iskusni i napredni astrofotograf, Zoran Novak u Graditeljsku školu Čakovec ponio je posebnu astronomsku kameru s hlađenjem koja može snimati Sunce. Važno je napomenuti da se Sunce snima, a ne fotografira zbog titranja atmosfere. Objekti koji su nam bliže za razliku od galaksija i maglica imaju veći utjecaj na titranje atmosfere, te kad promatramo Sunce, Mjesec ili druge planete oni ispadaju malo izobličeni upravo zbog tog titranja. Preporuka je zato ne snimati nisko na horizontu, već što više, bliže zenitu gdje je sloj atmosfere najtanji kako bi izobličenje bilo što manje.

Nakon predavanja, Zoran Novak ispred škole postavio je fotoaparat i teleskop, te su učenici napokon dobili priliku pogledati Sunce, njezine pjege i baklje koje su se znatiželjnim učenicima i nastavnicima posebno svidjele. Sunce se u okularu pojavilo kao crvena točkica, a predsjednik astronomskog društva Vega bio je spreman odgovoriti na sva postavljena pitanja. Učenici su tako vidjeli cijeli proces od postavljanja opreme do samog snimanja i na kraju gotovog proizvoda. Učenici su vidno zadovoljni stečenim znanjem krenuli put školskih klupa, a poneki će se zasigurno i sam okušati u ovoj zahtjevnoj, ali prekrasnoj grani fotografije. 

Josip Kodba