Stižu nam Perzeidi

Stižu nam Perzeidi

Perzeidi su svoj naziv dobili po sazvježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant. Na isti način su i svi drugi meteorski potoci i rojevi dobili naziv – prema sazviježđu u kojem se nalazi njihov radijant.

Roditeljska kometa perzeida je komet 109 P/ Swift-Tuttle. Kometu 109 P/ Swift-Tuttle otkrili su 1862. američki astronomi Lewis Swift i Horace Tuttle. Ova kometa oko Sunca obiđe jednom u nešto više od 130 godina, a zadnji je put promatrana 1992.

KAKO OPAŽATI PERZEIDE?

Najbolje vrijeme za opažanje Perzeida je u noći sa 11. na 12., te  u noći sa 12. na 13. kolovoza. Ove se godine maksimum predviđa za noć sa 12. na 13. kolovoza. Nakon ponoći, radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod opažanja meteora je naoružati se strpljenjem. Često se događa da nekoliko minuta nema ništa a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora!

Za početak potrebno je otići izvan područja koja su svjetlosno zagađena.

Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći.

Potrebno je dobro se obući (i ljeti su noći hladne!) uzeti vreću za spavanje (ili deku) i ispod nje postaviti plastičnu prostirku. Tempirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje, a najbolje iza ponoći. Nije potrebno gledati u nekom određenom pravcu. Najbolje je gledati prema zenitu, jer meteora će ionako biti posvuda na nebu. Uglavnom neka vam sazviježđe Perzej bude u vidnom polju.