Uspostavljena suradnja s astronomima iz Maribora

Uspostavljena suradnja s astronomima iz Maribora

Na nedavno održanom promatranju Ulična astronomija, u goste nam je stigao Mitja, kolega astronom iz Slovenije. Mitja je podpredsjednik astronomskog društva Orion iz Maribora, a prilikom posjete izrazio je želju za suradnjom između naših Društava. Naravno, ideja je bila prihvaćena i dogovoreno je da se posjet uzvrati prvom prilikom. Prilika se ukazala 21.03.2014. na redovitom sastanku AD Orion.

Odazvao sam se pozivu i krenuo put Slovenije, konačno bez brige o carini i pitanjima što vam je to u prtljažniku. Pod budnim okom satelita GPS mreže, Mariborske ulice nisu predstavljale veliku prepreku, te je 2. gimnazija, mjesto sastanka, brzo bila locirana. Na početku sastanka me Igor, predsjednik Društva, zamolio da kažem par riječi. Ukratko sam predstavio rad našeg Društva, opremu koju koristimo, ciljeve koji su pred nama, te neizbježne probleme s kojima se suočavamo. Po Igorovim riječima situacija je slična i kod njih, no jedina je razlika u tome što su oni u vremenima kada se to moglo, uspjeli za Društvo priskrbiti poprilično opreme. Tako trenutno AD Orion raspolaže sa 20 i 30 cm Dobsonom, 30 cm Newtonom na EQ5 montaži, 2 komada Celestrona 9.25 na EQ6 montaži, H-alfa teleskopom za promatranje Sunca i još ponešto opreme.

U sklopu sastanka Igor je pripremio zanimljivo predavanje o maglicama, a nakon sastanka uputili smo se na Pohorje, gdje smo kroz 30 cm Dobson švrljali po nebu iznad Slovenije. Vremenske prilike nam nisu bile sklone, pa su nas jak vjetar i naoblaka brzo potjerali s Pohorja. Mjesto sa kojeg smo promatrali na visini je od nekih 750 metara i ima dobar pogled na sve strane. Problem predstavljaju sjever i sjeveroistok koji su jako svjetlosno onečišćeni od rasvjete Maribora i okolnih mjesta.

Slijedeće druženje dogovoreno je, ako ne ranije, onda u svibnju na danima astronomije koje organizira AD Orion.