VELJAČA-OŽUJAK 2012.

VELJAČA-OŽUJAK 2012.

Evo nas već smo dobro zagazili u godinu 2012.Prikazaćemo nebeske objekte i pojave koje se mogu vidjeti na našem nebu u mjesecima veljači i ožujku 2012. godine.

Linkovi koji će biti dati u rubrici za kartu neba , komete, ili pak druge pojave su uvijek aktualni, odn. kad kliknete na njih uvjek ćete dobiti točan i aktualni prikaz situacije bez obzira koji je dan u godini.Ovdje napomenimo da se za kartu neba ili komete prikaz daje za grad Čakovec ali se podaci  mogu uzeti  kao točni sa puno šireg područja-naprimjer Varaždin, Koprivnica, Bjelovar ili  Zagreb, a uz vrlo mala odstupanja i šire.

Sredinom veljače astronomski sumrak započinje oko 19:00 h, a sredinom ožujka u 19:40 h.Primjećujemo da se dani počinju osjetno produžavati,ali mrak još uvjek pada vrlo rano i ostaje nam puno vremena za promatranje neba.

MJESEC je u fazi mlađaka 21.02. i 22.03.,a u fazi uštapa(pun mjesec)07.02. i 08.03.

P L A N E T I

zanimljivo je da kroz naredno razdoblje možemo na nebu vidjeti sve planete od Merkura do Jupitera i to u jednoj večeri/noći!

MERKUR je u najvećem istočnom otklonu od Sunca 5. ožujka i biće ga moguće vidjeti par dana prije i nakon tog datuma kratko vrijeme nakon zalaska sunca!

VENERA je svake večeri sve više nad zapadnim horizontom i 27. ožujka biće u najvećem otklonu od Sunca.Ubrzo nakon zalaska Sunca vidimo je nad zapadnim horizontom prije nego uopće padne mrak.Kad je vidljiva navečer narod je naziva zvjezdom Danicom ,odnosno zvjezdom Večernjicom.

MARS se kreće u zvježđu Lava.Vrijeme izlazka planeta Marsa nad istokom brzo se mijenja, pa tako 1.02. izlazi u 20:20 h,1.03. u 17:40 ,a krajem ožujka već u 14:50.Kroz ova dva mjeseca je Mars u najpovoljnijem položaju za promatranja,a u opziciji sa Suncem i najbliže Zemlji je 03.ožujka.Udaljenost od našeg planeta je tada 100,9  milijuna km.

JUPITER se kreće u zvježđima Ovna i Bika.Već u sumrak ga je lako uočiti na jugu ,najsjajniji objekat je osim Venere koja je niže prema zapadu.Svakim danom zalazi sve ranije ,pa tako sredinom veljače nestaje nad zapadnim horizontom oko 23:20 ,a krajem ožujka već nakon 21 h pa je ova prva trećina godine još povoljna za promatranje ovog planeta-diva.Već sa manjim teleskopima se uočavaju pruge na jupiterevom disku,a i običnim dalekozorom možemo uočiti četiri njegova najveća mjeseca.Drugom polovinom godine Jupiter se vraća na naše nebo i biće opet povoljan za promatranje.

SATURN  se kreće zvježđem Djevice i u opziciji sa Suncem je 15.04.Sredinom velječe izlazi nešto prije 23 sata,a sredinom ožujka nešto prije 21h.Također je i on svakim danom sve povoljniji za promatranja.Za početnike napomena da nije sjajan poput Jupitera ili Venere i malo pažljivije ga treba potražiti,međutim ipak je sjajniji od mnogih zvjezda,a razlikujemo ga po tome što svjetlost planeta ne “treperi” kao svjetlost zvjezda.

 

V A Ž N O  V A Ž N O

Za točan položaj planeta,Sunca i Mjeseca u bilo koje vrijeme  kliknite na link za kartu neba!

Ispod karte mjenjate parametre po želji!!

KARTA NEBA

 

Od ostalih događaja spomenimo konjukcije Mjeseca i Venere 25.02. u 21;44 h, kad će se ova dva tijela prividno približiti na 3,6°

Također i konjukciju Venere i Jupitera 13.  o3. u 21:53 h kad će se dva planeta prividno približiti na samo 3°.

Prolaze međunarodne svemirske stanice (ISS) za Međimurje, a vrijedi i za cijelu SZ Hrvatsku, možete vidjetiovdje

 

 

 

 

 

 

 

 

konjukcija Venere,Jupitera i Mjeseca nad Palermom,Italija

(photo-desertplanet)