Vidljivo golim okom – Astronomske najave za ožujak!

Vidljivo golim okom – Astronomske najave za ožujak!

U ožujku astronomski ulazimo u proljeće i to  20. ožujka u 22:20 sati. Nadamo da će nebo od tada biti s manje naoblake nego što je to bilo početkom godine.

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje u 19:40 a završava u 4:30 sati. Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju a nakon toga dani postaju duži od noći!

MJESEC je u fazi uštapa (pun mjesec) 7. ožujka, a na prvi dan proljeća, 21. ožujka, u fazi mlađaka.

JUPITER je još vidljiv u ranim večernjim satima na zapadnom horizontu. Pojavljuje se nakon zalaska Sunca i zalazi dva sata kasnije.

VENERA se lijepo vidi nad zapadnim horizontom i zalazi otprilike kad i Jupiter pa ćemo ova dva planeta moći promatrati zajedno.

MARS se može lijepo promatrati kad se smrači na južnom nebu odakle se polako kreće prema zapadu sve do 2 sata iza ponoći kad zalazi.

Uz pomoć karte neba pronađite njegov položaj te ga onda pokušajte pronaći. Planeti izgledaju kao zvijezde ali ne trepere, a najbolje ih je promatrati teleskopom ili dalekozorom.

Od drugih događaja spomenimo konjukciju Mjeseca i Venere 24.ožujka te konjukciju Mjeseca i Marsa 28.ožujka.

U konjukciji Venere i Mjeseca, planet i satelit će biti dovoljno blizu da zajedno stanu u vidno polje teleskopa (samo 6 lučnih minuta udaljenosti jedan od drugoga), a s obzirom da će Mjesec biti star samo tri dana, to će biti prava astronomska poslastica za promatranje.

U konjukciji Marsa i Mjeseca, oni neće biti toliko blizu ali će se “približiti” dovoljno da stanu u vidno polje dalekozora (malo više od 2 stupnja).

Još uvijek možemo promatrati objekte dubokog svemira M42, M45 i M41 ali samo u prvom djelu noći. Mogu se promatrati golim okom ili dalekozorom.

Dolazi nam toplije vrijeme pa će promatranje neba na otvorenom biti ugodnije, a o proljetnom nebu ćemo više pisati u najavama za travanj.

Podsjetimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa iznad Međimurja u bilo koje vrijeme možete pogledati kartu neba.

Pripremio i piše: Miroslav Smolić
 

Foto: © Zoran Novak – Leo triplet

HEQ5pro, Skywatcher ED80 + FF/FR 0,85x

SBIG ST 8300m, Baader LRGB,L 13×15 min RGB 9×5 min. PixInsight 1.8