Vidljivo na nebu u svibnju – ETAAQUARIDI s Hallyevog kometa!

Vidljivo na nebu u svibnju – ETAAQUARIDI s Hallyevog kometa!

U svibnju su noći tople i magle je sve manje pa više nema izgovora da se poneka večer ne provede pod zvijezdama.  
Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje u 22:30, a završava oko 3:15 pa je promatranja bolje planirati kasnije, najbolje nakon 21h. 
MJESEC je pun 05.05. a u fazi mlađaka 19.05.
VENERA se pojavljuje na večernjem nebu na istoku. Iz Čakovca će postati vidljiva oko 20:22 (CEST), 31° iznad vašeg zapadnog horizonta, dok sumrak bude prelazio u mrak. Zatim će potonuti prema horizontu, zalazeći 3 sata i 46 minuta nakon Sunca u 23:48.
MARS je trenutno ranovečernji objekt. Iz Čakovca će postati vidljiv oko 20:53 (CEST), 45° iznad vašeg zapadnog horizonta, dok sumrak bude prelazio u mrak. Zatim će potonuti prema horizontu, zalazeći u 01:33.
SATURN trenutno izlazi iza Sunca. Iz Čakovca je vidljiv na nebu u zoru, izlazi u 03:31 (CEST) – 2 sata i 8 minuta prije Sunca – i doseže visinu od 12° iznad jugoistočnog horizonta prije nego što nestane iz vidokruga dok zora sviće oko 04:55.
Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate kartu neba.

KONJUNKCIJE
13.05. Mjesec i Saturn će dijeliti istu rektascenziju, s tim da Mjesec prolazi 3°17′ južno od Saturna. Mjesec će biti star 23 dana. Iz Čakovca će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska, u 02:46, pa sve do neposredno prije zalaska u 13:22. I Mjesec i Saturn će biti u zviježđu Vodenjak. Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa, ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor.

23.05. slijedi konjunkcija Mjeseca i Venere, Mjesec prolazi 2°12′ sjeverno od Venere. Mjesec će biti star 4 dana. Iz Čakovca će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska, u 08:02 ujutro, do neposredno prije zalaska u 00:06. Uvijek budite krajnje oprezni kada vršite dnevna promatranja Mjeseca dok je Sunce iznad horizonta. Oba objekta su u sazviježđu Blizanci. Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor. 

24.05. Mjesec i Mars će dijeliti istu rektascenziju, pri čemu će Mjesec proći 3°45′ sjeverno od Marsa. Mjesec će biti star 5 dana a iz Čakovca će par biti vidljiv ubrzo nakon izlaska, u 09:25, pa sve do neposrednog zalaska u 00:45. Par će biti previše razdvojen da bi stao u vidno polje teleskopa, ali će biti vidljiv golim okom ili kroz dalekozor. Oba objekta će biti u sazviježđu Rak.

Meteorski potok ETAAQUARIDI 
06.05. maksimum je meteorskog potoka ETAAQUARIDI s najvećom prosječnom satnom frekvencijom ZHR=60, dakle više od LYRIDA koji su bili vidljivi u travnju. Međutim kao što im ime govori, radijant (ishzodišna točka) im je u zviježđu Vodenjak (Aquarius) koji se nalazi prilično nisko nad južnim horizontom. Zemlja prolazi kroz ovaj oblak prašine dvaput godišnje, u svibnju i listopadu, a potok potječe od poznatog Halleyevog kometa. Potok koji vidimo u listopadu nazivamo ORIONIDI i također je riječ o česticama spomenutog kometa. S obzirom na to da zviježđe Vodenjaka izlazi tek u 3 ujutro, oni koji će poželjeti pratit ovaj meteorski potok svakako neka ne planiraju promatranje prije ponoći. Promatranje bi bilo uspješnije da smo na južnoj zemljinoj polutci, poznato je da se tamo uoči dvostruko više meteora nego s naših sjevernih geografskih širina.

Za kraj mali izazov za sve koji posjeduju dalekozore (obične “lovačke” s uvećanjima kao što su 7×35, 10×50 ili sl.) da potraže objekt M13 u zviježđu Herkul. Pažljivo tražite područje u Herkulu i ako ugledate mrljicu koja kad je malo duže gledate izgleda poput loptice vate – to je to! Napominjem da u dalekozoru ne možemo vidjeti pojedinačne zvijezde, a sam objekt je malog promjera i slabog sjaja, pa ga potražite i promatrajte što dalje od javne rasvjete jer ga je moguće lijepo vidjeti i bez teleskopa. Za lakše pronalaženje koristite se zvijezdama susjednih zviježđa Sjeverna kruna i Volar (Corona borealis i Bootes). Javite nam ako ste bili uspješni! 

Piše: Miroslav Smolić

Foto: Zoran Novak