Vidljivo na nebu u travnju – stiže meteorski pljusak Lirida!

Vidljivo na nebu u travnju – stiže meteorski pljusak Lirida!

U travnju noći postaju toplije i vedrije pa samim time I ugodnije za noćna promatranja, a mi vam donosimo još jedan pregled astronomskih događanja vidljivih golim okom ili dalekozorom.

Noćno nebo se najbolje promatra za vrijeme astronomskog sumraka, a on sredinom travnja počinje oko 21:30 i završava u 4:20 sati ujutro. Iako se po tome vidi da noći postaju kraće, još uvijek nam ostaje puno vremena za promatranja.

MJESEC je u fazi mlađaka 20.04, a u fazi uštapa (pun mjesec) 06.04.
JUPITER I SATURN se u narednom razdoblju neće moći promatrati. Uskoro će oba planeta proći iza Sunca u solarnoj konjunkciji. Svoju će najvišu točku doseći danju a u sumrak neće biti više od 3 stupnja nad horizontom.
MARS je trenutno ranovečernji objekt. Iz Međimurja će postati vidljiv oko 20:01 (CEST), 62° iznad vašeg jugozapadnog horizonta, dok sumrak bude prelazio u mrak. Zatim će potonuti prema horizontu, zalazeći u 02:35.
VENERA izranja na večernjem nebu dok se približava najvećoj elongaciji prema istoku. Iz Međimurja će postati vidljiva oko 19:38 (CEST), 28° iznad vašeg zapadnog horizonta, dok sumrak bude prelazio u mrak. Zatim će potonuti prema horizontu, zalazeći 3 sata i 14 minuta nakon Sunca u 22:33.
Napomenimo da za položaje planeta, Mjeseca i sazviježđa za bilo koje vrijeme iznad Međimurja pogledate na kartu neba na našim stranicama.

Od 16. pa do 26. travnja na nebu će biti vidljiva I zanimljiva astronomska pojava Lirida.
Liridi su meteorski roj a ime su dobili po sazviježđu iz kojeg prividno izlaze – sazviježđu Lira. (Najveća zvijezda tog sazviježđa je Vega, po kojoj smo nazvali naše astronomsko društvo.)
Uzrok meteorske kiše su ostaci komete Thatcher -C/1861 G1 koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vrijeme.
Najveći ZHR (količina meteora) se očekuje u noći između 22. i 23. travnja kada bude vidljivo u prosjeku oko 20-ak meteora. Iako Liridi znaju iznenaditi pa je bilo slučajeva u kojima je u sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih „zvijezda padalica“. Sve će bilježiti i kamere Hrvatske meteorske mreže koje svake noći snimaju nebo, uključujući I našu kameru u Čakovcu.
Najbolje vrijeme za promatranje biti će 22. travnja nakon 22h. U to vrijeme će sazviježđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa sjeveroistoka. Uživanje u ovoj astronomskoj pojavi će trajati do jedan sat iza ponoći kada će se iznad horizonta pojaviti i Mjesec te svjetlošću pokvariti promatranje.

U travnju će biti I nekoliko lijepih konjunkcija.
23. travnja Mjesec će prolaziti malo više od stupnja sjeverno od Venere. Oba objekta se nalaze u zviježđu Bik. Najbolje će ih biti promatrati navečer.
Tri dana kasnije slijedi konjunkcija Mjeseca I Marsa ,ali ovaj put će Mars biti malo dalje od našeg satelita, 3 stupnja južno – prilika za sve koji žele vidjeti Mars da ga lakše pronađu na nebu.

Kuglasti skup M3 (NGC 5272; mag 6.2) u Canes Venatici bit će dobro postavljen na večernjem nebu sljedećih tjedana. Dana 18. travnja dosegnut će svoju najvišu točku na nebu oko ponoći po lokalnom vremenu, a sljedećih večeri kulminirat će svakog dana četiri minute ranije. Iz Međimurja će se vidjeti cijelu noć. Postat će vidljiv oko 21:02 (CEST), 42° iznad vašeg istočnog horizonta, dok sumrak bude prelazio u tamu. Zatim će dosegnuti svoju najvišu točku na nebu u 00:53, 72° iznad vašeg južnog horizonta.
Na deklinaciji od 28°22’N, najlakše ga je vidjeti sa sjeverne hemisfere, ali se ne može vidjeti s geografskih širina mnogo južnije od 41°S.
S magnitudom 6,3, M3 je prilično slab i nije vidljiv golim okom, ali se može vidjeti kroz dvogled ili manji teleskop.

I za kraj jedna zanimljivost – Travanj je mjesec u kojem se obilježava i Uskrs, pa ne škodi osvrnuti se na činjenicu da se on određuje – astronomski.
Uskrs je jedan od kršćanskih praznika čiji datum varira, odnosno čiji datum se mijenja svake godine. Uskršnja nedjelja zavisi od židovskog blagdana Peshe/Pashe stoga pada u nedjelju koja dolazi nakon 14. dana proljetnog mjeseca. Kao prvi dan mjeseca računa se onaj dan u kojem se ponovo ukaže mladi mjesec, prvi nakon nastupa proljeća, (što ponekad bude i do dva dana nakon astronomskog početka faze mladog mjeseca). Taj 14. dan obično pada u vrijeme faze punog mjeseca, pa da pojednostavnimo, Uskrs je prva nedjelja nakon prvog punog mjeseca u proljeću. Proljeće je ove godine počelo 20.ožujka, prvi puni mjesec nakon toga je 6. travnja, a prva sljedeća nedjelja je 09.travnja (Uskrs)! Jednostavno, zar ne?

 

Pripremio i piše: Miroslav Smolić

Foto: Zoran Novak