“Zagledaj se u Sunce” – održana završna aktivnost projekta SOL4ALL

“Zagledaj se u Sunce” – održana završna aktivnost projekta SOL4ALL

Astronomsko društvo VEGA u suradnji s Gradom Čakovcem i Zelenom energetskom zadrugom odradilo je u subotu,16. lipnja 2023. na Trgu Republike i u zgradi Scheier u Čakovcu završnu aktivnost projekta “SOL4ALL – Community-Led Solarization”  podržanog od strane Google.org kroz natječaj Social Impact Challenge. Ovaj projekt je imao za cilj pružiti građanima uvid u mogućnosti korištenja solarne energije iz Sunca a aktivnosti u Čakovcu uključivale su gledanje Sunca kroz solarni teleskop, demonstraciju mobilnog solarnog sustava uz pomoć kojeg je građanima omogućeno da popiju “solarnu” kavu te informativna predavanja na temu Sunca i solarne energije za kućanstva. Navedena aktivnost ujedno je dio projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” kojeg financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske te u sklopu kojeg će se na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu postaviti prva solarna elektrana na javnom objektu.

VIše o samim projektima te aktivnosti možete saznati na stranicama Grada Čakovca:

U Čakovcu održan edukativni događaj “Zagledaj se u Sunce“

i Zelene energetske zadruge:

U Čakovcu zaključena provedba projekta koji je obogatio prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

p.s. Vrijedi napomenuti, navedena manifestacija bila je ujedno i prilika za prvo javno korištenje našeg novog teleskopa Maksutov MC 150/1800 SkyMax nabavljenog uz pomoć donacije tvrtke Međimurske vode d.o.o. .

——-

Zajedno za zelenu Europu
Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.