Znanstveni vikend u Čakovcu

Znanstveni vikend u Čakovcu

Znanstveni vikendU suradnji sa Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje i Institutom sinergije znanosti i društva, ovog vam vikenda pripremamo pravu znanstvenu poslasticu.

U petak 25.04. iz prve ruke možete saznati što se sve zbivalo u pozadini Apollo misija, a nakon toga biti će prikazan ekskluzivni 10 minutni 3D film o Apollo misijama. Paralelno sa tim predavanjem održavati će se i radionica za učenike “Istraživanje svemira preko osobnog računala”.

U subotu 26.04. dr.sc. Silvije Domazet približiti će nam problematiku gravitacijskih valova.

Predavanja počinju u 18 sati, a mjesto održavanja je TICM Čakovec.

Predavanje o misijama Apollo kao i održavanje radionice, omogućio je Team Stellar.

 

O predavanjima i predavačima:

Nepoznato o misijama Apollo: Jeste li se ikada zapitali što se događalo u pozadini misije Apollo 11, na prvom putovanju s posadom na Mjesec i natrag? Koliko je Apollu 11 nedostajalo da ga odgode za 6 mjeseci? Da li bi SSSR to vrijeme iskoristio da donese natrag mjesečev kamen putem robotske misije prije nego što se Apollo 11 vrati na Zemlju? Kako je penkala spasila astronaute Apolla 11 od sigurne smrti? Kakav tajni eksperiment je posada Apolla 11 obavila bez znanja ili pristanka kontrole misije? Smetnje, greške, nesreće, problemi i njihova rješenja, barem neki od njih, iz prve ruke od osobe koja je bila tamo kad se to događalo. Robert je sa svojim timom omogućio da se poruka: “Ovo je mali korak za čovjeka, a ogromni skok za čovječanstvo” zapiše u povijest homo sapiensa i istraživanje svemira. On će pokazati kako su brojni neuspjeli elementi gotovo osakatili program i kako je izbjegnuta katastrofa, često slučajno.

Ekskluzivno: Misije Apollo u 3D10 minutni film koji nikad nije viđen izvan AustralijeEkskluzivno 10 minutni niz trodimenzionalnih slika koje će gledatelja odvesti na izravni obilazak Mjeseca s perspektive astronauta. Taj je show dosad vidjelo samo oko 200 ljudi u Australiji. Ovo je prvi put da će ga se gledati međunarodno, ne bilo gdje u Europi ili SAD-u, već na hrvatskoj turneji Teama Stellar.

Rani svemir i najnoviji rezultati eksperimenta BICEP2Nedavno objavljeni rezultati eksperimenta BICEP2 prilično su uzburkali kako znanstvenu zajednicu, tako i širu javnost. U ovom predavanju nastojat ćemo odgovoriti što je točno opaženo, te ima li to (i kakve) veze sa idejama o ranom svemiru i onome što prethodi epohi evolucije svemira koju opisuje Standardna kozmologija.

 

Robert Brand bio je vrlo uključen u misije Apollo. Stacioniran u Sydneyu, Australija, njegov rad u komunikacijskom centru za Apollo bio je u srcu veza za šetnju po Mjesecu Apolla 11. Od tog je dana zatim pokrivao NASA-ine misije, Apollo 13 sve do nesreće s Challengerom. Također je pokrivao susrete NASA-inog Voyagera s Uranom i Neptunom i ESA-ine sonde Giotto s Halleyevim kometom dok je bio stacioniran u Parkes Radio Telescope-u. Robert Brand je u Teamu Stellar voditelj za svemirsku komunikaciju, praćenje i podatke.

Silvije Domazet radi na Institutu Ruđer Bošković, a područja znanstvenog istraživanja su mu kozmologija, te kvantna teorija polja u zakrivljenom prostor-vremenu.

Team Stellar je međunarodna grupa stručnjaka koja razvija dugoročne komercijalne projekte vezane uz zrakoplovstvo i svemir. Kako bismo našu tehnologiju dokazali u svemirskim uvjetima, jedan od naših glavnih koraka je sudjelovati u natjecanju Google Lunar XPRIZE i poslati robotsku svemirsku letjelicu na Mjesec.