Zvjezdarnica “Savska Ves ” puštena u pogon

Zvjezdarnica “Savska Ves ” puštena u pogon

Nakon skoro 15 godina nekorištenja i zapuštanja, astronomsko društvo VEGA pokrenulo je inicijativu obnove zvjezdarnice. Izgrađena je 1971. godine i odtada do početka 90-ih kroz nju je prošlo stotine djece koji su ovdje promatrali nebo ili pak učili astronomiju u sklopu školskih astronomskih grupa. No početkom 90-ih ona se zatvara, aktivnosti prestaju i polako počne biti smetnja u razvoju mjesta, te se predviđa njeno rušenje. Međutim angažiranjem ad VEGA i razgovorom sa načelnikom Savske Vesi, g. Ilijom Okunom, mjesni odbor odustaje od rušenja i prepušta objekt na korištenje astronomskom društvu. Ovdje treba spomenuti da je g. Okun bio iznimno zadovoljan što se situacija sa zvjezdarnicom rješila na povoljan način. Objekt je bio u jadnom stanju. Najviše je veselila činjenica da je teleskop bio čitav. Zalaganjem naših članova obnovljeni su zidovi, pod, uređena je unutrašnjost, popravljen je pogon teleskopa i još nekoliko sitnica.

Navedimo da je grad Čakovec financirao priključak struje i izveo elektroinstalaterske radove, firma SVAM-LIM iz Novog Sela Rok uredila nužno potrebne radove na pomičnom krovu, FOTOFAN je zaslužan za opremanje zidova fotografijama, a Tehnička škola na djelovima inventara, odn. školske ploče.

I konačno, 13.11. prvi posjetitelji. Bili su to naši članovi i polaznici tečaja osnove astronomije, a od 18 sati službeno je zvjezdarnica u “punom pogonu”. Svoje oduševljenje pogledom kroz teleskop nije mogla sakriti ni skupina predškolske djece iz dječjeg vrtića Cipelica iz Čakovca, kao i njihovi roditelji.

Predsjednik mjesnog odbora g. Ilija Okun  naglasio je tom prilikom da nikakvo rušenje ne dolazi u obzir sve dok za zvjezdarnicu postoji interes, što je izazvalo pljesak prisutnih.

Predsjednik društva Zoran Novak i tajnik Miroslav Smolić uspješno su organizirali i sproveli plan obnove zvjezdarnice.

Pogledajte fotografije sa otvaranja.