Suradnja s Centrima izvrsnosti u Varaždinu i Koprivnici

Suradnja s Centrima izvrsnosti u Varaždinu i Koprivnici

Članovi Astronomskog društva „Vega” Čakovec krenuli su sa edukacijskim aktivnostima u Varaždinu i Koprivnici kroz suradnje s lokalnim Centrima izvrsnosti iz astronomije, te s lokalnim astronomskim društvima.
U Varaždinu je 4. studenog, u prostorima Centra izvrsnosti iz astronomije, svoje prvo predavanje iz serijala uvoda u astronomiju zainteresiranim varaždinskim srednjoškolcima održao naš član dr.sc. Dejan Vinković . U rad s tim učenicima uključeno je i Astronomsko društvo Varaždin.
Istog je dana navečer, na Sajmištu u Koprivnici, praktični tečaj astronomije pod vedrim noćnim nebom lokalnim zainteresiranim srednjoškolcima održao predsjednik udruge Zoran Novak. Tečaj je organiziran u suradnji s Centrom izvrsnosti iz astronomije u Koprivnici, gdje je uključeno i lokalno Astronomsko društvo Koprivnica. Cilj ovakvih suradnji je da AD Vega svojim kapacitetima pomogne lokalnim udrugama u praktičnim tečajevima astronomije i specifičnim astronomskim temama koju su od interesa učenicima.

Ovo su aktivnosti koje su idejno začete na 1.Regionalnom susretu astronomskih društava prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije, „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”, a kojeg je AD Vega oraganizirala ljetos u Međimurju.